Dan C. Mihailescu, punct final
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-punct-final/

„Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (…) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” – Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunţat la „Cartea de la ora 5”, acesta făcând anunţul în ultima apariţie online a proiectului.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Dan C. Mihăilescu a realizat timp de 15 ani emisiunea tv „Omul care aduce cartea”, la Pro TV. La iniţiativa Emag, a început online „Cartea de la ora 5”, devenit un experiment de 12 luni „cât se poate de palpitant, de plăcut şi de instructiv”.

Faţă de publicul de la televizor care este învăţat să fie un receptor, un public cuminte care are nevoie de predici de la anvon, de recomandări de cărţi, de noutăţi, de basme, de poveşti, de lecţii de viaţă, publicul online am observat că are o nervozitate, o vitalitate, o rapiditate şi mai ales o sete de interacţionare cu cel care trimite informaţia cum eu n-am fost obişnuit în viaţa mea – Dan C. Mihailescu

„Eu sunt un reacţionar, un arheofil, un conservator, un maniac al status quo-ului, un om care refuză cu obstinaţie să aibă pagină de Facebook, un om care nu s-a uitat pe un site în viaţa lui, care n-a intrat pe Google, care nu ştie decât teoretic ce înseamnă internet. Dumneavoastră din toate semnalele pe care le-am observat aveţi nevoie să fiţi surprinşi, hărţuiţi, alintaţi, şocaţi, aveţi nevoie de un partener egal, nu suportaţi să primiţi lecţii de la catedră”, a explicat Dan C. Mihăilescu.

Îndrăgitului critic literar a vorbit și despre următoarele sale proiecte: „Eu acum nu-mi doresc decât să mă retrag în vizuină şi să apuc cele două sau trei cărţi, pe care sper să le duc până la capăt. Să nu vă supăraţi şi să înţelegeţi că mă simt ca Ingrid Bergman în «Vă place Brahms». Ea spunea, la final, cu neputinţă şi blazare, strigându-i lui Anthony Perkins: «I’m old!». „Cred că sunt prea bătrân pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări”.

Acesta a fost modul prin care Dan C. Mihăilescu (care la final a fredonat un vers din „Les grands boulevards”,  de Yves Montand) şi-a luat la revedere de la publicul său .

Foto: Dan C. Mihailescu – Cartea de la ora 5

15
/07
/15

„Povestirile lui Salamov reprezintă o lectură esenţială pentru acei cititori interesaţi de experienţa Gulagului; ele vin din familia prozei lui Soljenitin, cu stilul şi filosofia ei izbitoare.” (The Telegraph). Editura Polirom a publicat de curând cel de-al doilea volum al uneia dintre cele mai tulburatoare capodopere ale secolului XX: Povestiri din Kolima, de Varlam Salamov.

14
/07
/15

Am primit o frumoasă invitaţie: joi, 16 iulie, de la ora 19.00, într-o companie selectă, ar trebui să iau şi eu cuvântul despre cartea „Tangou pentru Lisandra” scrisă de Hélène Grémillon. Ştiu, ştiu, vă întrebaţi ce mă recomandă. Nu vă ascund şi că eu mi-am pus această întrebare şi că încă n-am găsit răspunsul.

13
/07
/15

Cartea aleasă pentru a treia întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories este Cum să uiți o femeie, de Dan Lungu, iar invitații care vor vorbi pornind de la aceqasta sunt jurnaliștii Laura Ștefănuț și Andrei Crăciun. Pop-up Stories Club are loc sâmbătă, 1 august, de la 17:00, în mansarda Lente din str Arcului nr 8, București. Intrarea e 20 lei, dar gratuită pentru studenți/elevi.

10
/07
/15

Ştiaţi că într-o zi de 10 iulie s-a născut scriitorul francez Marcel Proust, cunoscut mai ales datorită ciclului de romane „În căutarea timpului pierdut”, format din şapte volume şi având peste 2.000 de personaje?

10
/07
/15

Primul festival timişorean dedicat filmului european invită publicul iubitor de cinema la cinci zile de proiecţii ce se vor desfăşura la Grădina de vară «Capitol», Casa Artelor, AMBASADA, dar şi în comuna Gottlob, începând cu 22 iulie. Organizatorii Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) au pregătit o selecţie de filme numai bune de vizionat în seri răcoroase de vară – lejere, dar nu lipsite de miez –, oferind publicului în premieră atât titluri premiate, cât şi noi descoperiri.

08
/07
/15

Beautiful You, cel mai recent roman al lui Chuck Palahniuk, a apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă, şi în ediţie digitală. Chuck Palahniuk este autorul unui clasic al literaturii underground, Fight Club, roman ecranizat de regizorul David Fincher în 1999, cu Edward Norton, Brad Pitt şi Helena Bonham Carter în rolurile principale.

08
/07
/15

După ce în ultimii ani s-a dedicat traducerii și publicării unora dintre cei mai cunoscuți scriitori din literatura universală, Editura Univers se reîntoarce către literatura română, prin lansarea unui concurs de manuscrise, la care sunt invitați să participe scriitorii care vor să-și vadă cărțile publicate.

01
/07
/15

Bucureştenii sunt aşteptaţi la o nouă sesiune de relaxare în aer liber, în perioada 1 iulie - 31 august, în Parcul Cişmigiu, unde va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului Copacul cu Cărţi. Peste 150 de romane şi publicaţii sunt puse în mod gratuit la dispoziţia vizitatorilor.

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.