Dan Puric, Gheorghe Zamfir, Victor Eftimiu şi 80 de interpreţi. Sau inaugurarea Sălii Mari a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-puric-gheorghe-zamfir-victor-eftimiu-si-80-interpreti-adica-ianugurarea-salii-mari-a-tnb/

Înşir’te mărgărite este spectacolul care redeschide Sala Mare şi marchează finalizarea amplului proces de reconstrucţie, reabilitare şi modernizare a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti. Premieră oficială (intrare pe bază de invitaţii) are loc pe 18 aprilie. Publicul larg va putea să vadă spectacolul pe 19, 21, 29 şi 30 aprilie.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2015

Spectacolul regizat de Dan Puric are o distribuţie impresionantă – 80 interpreţi, nume consacrate şi actori foarte tineri – şi beneficiază de 300 de costume , de o mulţime de pălării impresionante, dar şi de muzica (originală) semnată de Gheorghe Zamfir.

La rândul ei, coregrafia inlcude elemente de pantomimă, step, dans popular românesc şi contemporan, balet, tango, flamenco şi mişcări inspirate din artele marţiale.

Feeria dramatică a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima dată pe scena Teatrului Național din București în 1911. De atunci, textul a suferit modificări şi a fost montat în numeroase versiuni pe scenele ţării.

Noua viziune, cu care vă veţi întâlni pe scena Teatrului Național București este o provocare și pentru actorul și regizorul Dan Puric.

El realizează și de această dată o versiune nouă şi modernă a unui text foarte cunoscut, transfigurând feeria într-un regal scenic închinat iubirii, construit în repetiţii susţinute în care crează, împreună cu echipa sa, de mai multe luni.

Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă pentru că e făcut pentru copii. Nevoia de basm o consider azi necesară pentru că lumea se urâţeşte, iar basmul e un reflex de igienă sufletească…Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internaţional.- Dan Puric.

Înşir’te mărgărite ne conduce pe firul poveştii, către noi înşine. „Povestea” lui Dan Puric copleşeşte prin monumentalitate tragică, dar şi prin duioşie, atribut care o apropie de substanţa basmului românesc, de adevărul fundamental al vieţii.

Scenografia și costumele sunt semnate de Doina Levința al cărei concept pune în valoare un univers impresionant de forme și culori.

În rolurile principale: Constantin Dinulescu, Dan Puric, Lari Giorgescu/Ștefan Ruxanda, Beatrice Rubică/Maria Dinulescu, Silviu Biriş/Gavril Pătru, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnaş, Axel Moustache , Eduard Adam, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Băieşu, Violeta Huluba, Florin Roșu, Silviu Oltean.

2 3 4
Sala Mare. Foto TNB

Foto : Dan Puric, Înşir-te mărgărite – tnb.ro

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.