Dan Sociu a refuzat „Cartea de Poezie a anului 2013”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-sociu-refuza-cartea-de-poezie-a-anului-2013/

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2014

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

„El (premiul acordat scriitorului Dan Sociu, n.r.) va râmâne în palmaresul oficial al Galei, dar nu va fi decernat”, a declarat Dan Mircea Cipariu, precizând că juriul a atribuit deja acest premiu scriitorului Dan Sociu.

Scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, a declarat că va refuza distincţia, întrucât aceasta este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR), informează Mediafax.

Premiul „Cartea de Poezie a anului 2013”, în valoare de 3.000 lei, este oferit de Institutul Cultural Român (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepreşedintele ICR.

În contextul în care doar partea financiară este oferită de Institutul Cultural Român, juriul evenimentului fiind cel care a decis câştigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că:

„Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune”.

„Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum”, a mai spus Dan Sociu.

Dan Mircea Cipariu a anuntat ca nu va mai decerna premiul lui Dan Sociu

Dan Mircea Cipariu, organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori spune că premiul acordat lui Dan Sociu va rămâne în palmaresul oficial al Galei

Dan Mircea Cipariu a mai afirmat că: „Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează”.

„Noi am propus şi am cerut o finanţare – este vorba de Asociaţia Euro Culturart – din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finanţat acest premiu”, a mai precizat acesta.

Juriul care i-a acordat premiul ui Dan Sociu a fost format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român.

Dan Sociu

Dan Sociu, câştigătorul premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României,

şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc, notează Mediafax.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Foto: Dan Sociu şi Dan Mircea Cipariu – wikipedia, facebook

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.