„Dancer”, de Steven Cantor, va deschide BIDFF 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/dancer-de-steven-cantor-va-deschide-bidff-2018/

Lungmetrajul documentar „Dancer”, regizat de Steven Cantor, va deschide, pe 6 septembrie, de la ora 19.00, la Cinema „Elvire Popesco”, cea de-a de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, în cadrul căruia spectacolul „IRIS” al finlandezei Johanna Nuutinen va fi prezentat în premieră în România.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2018

Dancer” vorbește despre Sergei Polunin, care a revoluționat lumea dansului, devenind cel mai tânăr solist al Royal Ballet. Înzestrat cu o putere uimitoare și echilibru, aflat la apogeul carierei sale, la vârsta de 25 de ani, Polunin s-a retras din lumea dansului, celebritatea aducându-l aproape de autodistrugere. Documentarul este o explorare fără precedent a unui artist complex, care a făcut ca baletul să devină viral. Dar virtuozitatea are prețul ei.

Recunoscut la nivel mondial, Sergei Polunin și-a definit viața prin arta sa, doar pentru a pune sub semnul întrebării existența lui, având în vedere oportunitatea de a deveni legendar. «Dancer» este o reflecție intimă a unui star al baletului, talentat și fermecător, complex și enigmatic, aflat la răscruce”, spune regizorul Steven Cantor.  

Steven Cantor, nominalizat la Oscar pentru primul lui documentar, „Blood Ties: The Life and Work of Sally Mann” (1993), despre un controversat fotograf, este cunoscut pentru serialul documentar „Devils Playground” și lungmetrajele „Willie Nelson: Still Is Still Moving”, „I Am an Animal” și „Chasing Tyson”.

Bucharest International Dance Film Festival 2018 va avea loc la Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar și Qreator.

La CNDB, sala Stere Popescu, va fi prezentat în premieră în România – pe 9 septembrie, de la ora 18.30 – spectacolul „IRIS”, creat de coregrafa și dansatoarea finlandeză Johanna Nuutinen.

Pornind de la 17 interviuri cu persoane trecute de 80 de ani, spectacolul pune mai multe întrebări: „Ce anume am vrea să vorbim atunci când sfârșitul se apropie. Ce ne amintim cel mai mult? Ce poate să ne spună o persoană cu atât de multă experiență, dacă ne oprim și ascultăm?”.

Fiecare dintre cele 17 persoane intervievate este un erou, care dezvăluie din înțelepciunea lui. Interviurile sunt baza a 5 povești suprarealiste, care compun o călătorie la granița dintre spațiul sensibil al scenei și peisajele sălbatice din film.

IRIS” aduce pe scena Centrului Național al Dansului București doi dansatori – Nathalie Ruiz și Yvan Auzely – care au colaborat cu renumite companii internaționale precum Cullberg Ballet, Martha Graham și Mats Ek Company.

Spectacolul multidisciplinar explorează teme precum puterea, dorința și supraviețuirea prin dans, film și fotografie. „IRIS” vine cu o propunere inedită pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul celor doi dansatori.

IRIS. Foto: Jukka-Rajala-Granstubb

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociației Tangaj Dance, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la București, British Council și Institutului Balassi, 4 Proof Film.

IRIS

Informații suplimentare pe Bidff.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

 

08
/01
/16

Filmul "Orizont" este cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan. Prezentat, în premieră mondială, la finalul anului trecut la Tallinn Black Nights Film Festival, "thriller-ul 100% românesc", inspirat din "Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici, va avea premiera în România pe 12 februarie.

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

30
/12
/15

Scris şi regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, „Felicia, înainte de toate” (2009) este un film de război. Un război al replicilor, în care dialogul dintre cele două personaje centrale – fiică și mamă - scoate la suprafaţă, treptat, răni adânci din trecut, încă nevindecate.