Dansul impune ritmul evenimentelor de la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dansul-impune-ritmul-evenimentelor-de-la-fest-fdr/

La Timişoara, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole fascinante, care au capacitatea de a se adresa tuturor categoriilor de public şi care transformă oraşul într-o feerică sală de spectacol.

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2014

Astfel, joi, 12 iunie, la Sala 2, de la ora 19.00, D’ale noastre, un spectacol marca Gigi Căciuleanu (o producție Teatrul Național București și Art Production), deschide seria spectacolelor de teatru-dans ale FEST-FDR.

Despre Caragiale şi ideea acestui spectacol, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu scria: „Am vrut să rescriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe dintre acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. (…) Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre.”

Tot joi, începând cu ora 22.00, în Piaţa Victoriei, spectatorii timişoreni vor putea vedea sau, după cum afirma cea mai mare parte a celor prezenți miercuri seara, vor putea revedea cea de a doua reprezentaţie cu spectacolul Do Do Land, după o idee de Lewis Carroll, al Grupo Puja! din Spania.

Inspirat din lumile subterane ale lui Lewis Carroll, Do Do Land este un spectacol ce se desfășoară pe mai multe niveluri, care păstrează ceva din Alice și toate celelalte sensuri și senzații izvorâte din Țara Minunilor – Do Do Land.

Ziua de vineri, 13 iunie, este dedicată scenografiei, dansului şi muzicii. Seara va debuta la ora 18.30, în Hol Coloane, cu vernisajul expoziţiei Timişoara, o „ţară a surâsului” şi a triumfului pentru George Löwendal, organizată de Fundaţia Löwendal.

Puja 16_resize

Expoziţia cuprinde 50 dintre lucrările de referință ale operei scenografice a lui George Löwendal şi va fi deschisă pe toată durata Festivalului. Printre aceste lucrări se numără și o schiță de decor realizată pentru Țara surâsului de Lehár, cel mai mare succes pe care George Löwendal l-a avut vreodată ca scenograf, la 80 de ani de la montarea spectacolului la Timișoara.

De la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului, publicul FEST-FDR are întâlnire cu spectacolul Hai Iu Iu nu Hey You You, concert remix-uri Maria Tănase, în regia lui Radu Afrim.

Proiectul s-a născut la început de septembrie, la Gala Tânărului Actor – HOP de la Costineşti, eveniment organizat de UNITER, şi este rezultatul unui atelier de creaţie intitulat „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea şi desfăşurat pe parcursul a patru zile, spectacolul fiind ulterior produs de UNITER.

Seara de 13 iunie se va încheia sub cerul liber, în Parcul Civic, la ora 22.00, cu Demlazz – Concert Ze Murnau. Conceput ca un proiect de sunet și imagine, Ze Murnau explorează punctul de contact și sinestezia dintre acestea. Pentru amatorii de etichete, Ze Murnau propune o nouă etichetă muzicală: „mlazz”, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaștinilor locale cu elemente de no wave jose și jazz.

Se anunţă aşadar două zile pline de evenimente culturale, pornind de la Caragiale, traversând Ţara Minunilor şi pe cea a „Surâsului” şi ajungând în universul Mariei Tănase şi al elementelor de no wave jose și jazz.

15
/11
/13

CRONICĂ DE FILM A patra experienţă de regizor a lui Dan Chişu în tot atâţia ani, „Déjà Vu” este un film cu pretenţii de experiment, în care jocul bun al actriţelor Ioana Flora şi Mirela Oprişor şi gustul pentru farsă nu ascund pe deplin senzaţia de improvizaţie.

15
/11
/13

Proiectul de finalizare a lucrărilor de modernizare a TNB va fi finanţat anul viitor cu 100 de milioane de lei, sumă care este posibil să fie suplimentată deoarece estimarea constructorului, de doar 97 de milioane de lei, poate fi depăşită, a declarat premierul Victor Ponta.

15
/11
/13

Pictura monumentală „Carolus Magnus”, realizată de pictorul român din Germania Emil Ciocoiu, a fost prezentată publicului, în premieră mondială, în cadrul expoziţiei retrospective a artistului, desfăşurată la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

14
/11
/13

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe 14 decembrie pe Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul artiştilor. Până atunci, vă vom prezenta, în fiecare zi, timp de o lună, mari poveşti despre mari artişti români care nu mai sunt printre noi. Sfântul Filimon a vegheat şi asupra lor.

14
/11
/13

Spectacolul „Cum am învăţat să conduc“, de Paula Vogel, în regia lui Eugen Gyemant, are premiera în seara aceasta, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Din distribuţie fac parte actorii Serban Pavlu, Ioana Anastasia Anton, Delia Nartea, Smaranda Caragea şi Alexandru Conovaru.