De 12 ediții, comedia ține la TINEri
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-12-editii-comedia-tine-la-tineri/

Teatrul de Comedie lansează cea de-a XII-a ediţie a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect care se adresează tinerilor regizori sub 35 de ani. Data limită pentru înscrieri este marţi 31 mai 2022, iar câştigătorul va fi anunţat pe data de 4 iulie 2022.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2022

Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, devenind parte din repertoriul acestuia. Proiectele înscrise trebuie să țină cont de Regulamentul concursului:

  • Textul: text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi și o adaptare sau o dramatizare după un text în proză;
  • Număr personaje: textul trebuie să conțină un număr de maxim 6 personaje
  • Decorul: decorul propus va trebui să fie minimal (dimensiune redusă a spațiului de depozitare);
  • Spațiul: proiectul va fi conceput pentru Sala Nouă (schema sălii poate fi solicitată la adresa [email protected]);
  • Suma: suma alocată proiectului este de 75 000 lei (15 000 EUR), incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație, costuri drepturi de autor;

Documente necesare înscrierii: textul propus, conceptul regizoral, schițe decor și costume, propunerea distribuției, CV-ul regizorului, o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (integral sau fragment);

Propunerile vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la sediul Teatrului (str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, București) şi electronic, la adresa de e-mail: [email protected].

TEATRUL DE COMEDIE
Str. Sf. Dumitru nr. 2, Bucureşti
www.comedie.ro; [email protected]

*
COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat în anul 2005, promovează şi susţine tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu sau Eugen Gyemant. De asemenea, edițiile anterioare au adus pe scena Teatrului de Comedie abordări teatrale inedite prin spectacolele semnate de tinerii regizori Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță sau Marina Diana Hanganu. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

01
/12
/13

Napasta, spectacol de succes al Teatrului Național din Bucureşti, se va muta în eleganta și spațioasa Sală Studio, începând cu reprezentațiile din 7 și 8 decembrie 2013, beneficiind cu această ocazie de o audiență mult sporită.

01
/12
/13

„Pentru noi, actorii, demarcația dintre generaţii este foarte, foarte vagă”, spunea Aura Buzescu, în anul 1964. Marea actriță a secolului trecut i-a avut ca studenți pe Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mircea Albulescu.

30
/11
/13

Tablourile ,,Gladiole", de Nicolae Tonitza, estimat la 80.000 - 130.000 de euro, şi ,,Hora", de Camil Ressu, evaluat la 45.000 - 70.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la prima licitaţie organizată de Grimberg, ,,Întâlnire cu capodopere", pe 10 decembrie.

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.