De 12 ediții, comedia ține la TINEri
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-12-editii-comedia-tine-la-tineri/

Teatrul de Comedie lansează cea de-a XII-a ediţie a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect care se adresează tinerilor regizori sub 35 de ani. Data limită pentru înscrieri este marţi 31 mai 2022, iar câştigătorul va fi anunţat pe data de 4 iulie 2022.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2022

Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, devenind parte din repertoriul acestuia. Proiectele înscrise trebuie să țină cont de Regulamentul concursului:

  • Textul: text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi și o adaptare sau o dramatizare după un text în proză;
  • Număr personaje: textul trebuie să conțină un număr de maxim 6 personaje
  • Decorul: decorul propus va trebui să fie minimal (dimensiune redusă a spațiului de depozitare);
  • Spațiul: proiectul va fi conceput pentru Sala Nouă (schema sălii poate fi solicitată la adresa [email protected]);
  • Suma: suma alocată proiectului este de 75 000 lei (15 000 EUR), incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație, costuri drepturi de autor;

Documente necesare înscrierii: textul propus, conceptul regizoral, schițe decor și costume, propunerea distribuției, CV-ul regizorului, o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (integral sau fragment);

Propunerile vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la sediul Teatrului (str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, București) şi electronic, la adresa de e-mail: [email protected].

TEATRUL DE COMEDIE
Str. Sf. Dumitru nr. 2, Bucureşti
www.comedie.ro; [email protected]

*
COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat în anul 2005, promovează şi susţine tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu sau Eugen Gyemant. De asemenea, edițiile anterioare au adus pe scena Teatrului de Comedie abordări teatrale inedite prin spectacolele semnate de tinerii regizori Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță sau Marina Diana Hanganu. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

04
/12
/13

În 1983, cu doi ani înainte de moartea lui Octavian Cotescu, Fănuş Neagu îi descria viaţa într-un adevărat poem în proză în care amintea despre marile lui roluri, despre pasiunea pentru teatru şi despre actorii pe care i-a format.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

03
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În 1983, Fănuș Neagu (1932 - 2011) începea o nouă carte, consacrată prietenilor lui, actorii. Revista „Teatrul” publica fragmente din această carte - portrete ale unor actori precum Toma Caragiu, Ilarion Ciobanu, Violeta Andrei, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin ș.a.