DE CE MAI STAI CU EL?
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-mai-stai-cu-el/

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expoziţional. După „Identităţi Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenţei domestice (re)simţite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2022

Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat vizibil viața.  

Astfel, Muzeul Pandemiei propune un nou proiect care mută accentul de la rutinele și comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale și la violențele fizice sau verbale împotriva femeilor mai ales în perioada 2020-2021, atunci când am trăit mai mult în „bule”.

Urmează să descoperiți o serie de mărturii și descrieri ale unor situații în care femeile au ajuns în poziții de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele și supraviețuitoarele violenței domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relațiile abuzive reușesc să depășească pereții locuinței personale, ajungând atât la apropiați, cât și la sistemele sociale din jur. Mare parte din mărturiile din expoziție se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spațiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenței domestice, tensiunile și conflictele de acasă au crescut, în vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat.” (Echipa Muzeului Pandemiei)

De asemenea, expoziția va da spațiu de exprimare unor artiști și organizații prietene care au documentat și prezentat abuzurile și violențele în familie sau cele din mediile instituționalizate (centrele de plasament din perioada comunistă). Conceptul expoziției este mai valoros odată cu instalația artistei Anamaria Pravicencu și cu proiectele personale marca Muzeul Abandonului, Fragile Society și ANAIS.

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea și o variantă online a expoziției, după 15 mai, așa cum am procedat și cu expoziția de debut.

Expoziția este la ARCUB, Hanul Gabroveni, Strada Lipscani nr. 84-90, sector 3, București.

Program de vizitare și acces: 06 – 15 mai ;  L- D 12.00 – 20.00 / 16 – 31 mai ;   L-D 14.00 – 19.00

                                     01 – 15 iunie ; L-D 12.00 – 20.00 / 16 – 29 iunie ; L-D 14.00 – 19.00 .

Accesul la expoziție se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziționate online de pe site-ul ARCUB, bilet.ro sau de la Casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90), deschisă zilnic în intervalul orar 14:00-20:00, cu un cost de 20 lei (preț întreg), respectiv 10 lei (preț redus).

După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziția va avea acces gratuit și va putea fi vizitată până la ora 02 dimineața.

*

„Muzeul Pandemiei. De ce mai stai cu el!?” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, susținut de ARCUB și de Primăria Municipiului București.

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.