De la Caragiale la Șalom Alehem, la MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-caragiale-la-salom-alehem-la-mnlr/

Teatrul Evreiesc de Stat revine în faţa publicului vineri, 26 iunie, de la ora 19.00, cu spectacolul „De la Caragiale la Șalom Alehem”.

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2020

Evenimentul va fi prezentat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române și va fi susținut în grădina MNLR din str. Nicolae Crețulescu, nr. 8.

Spectacolul aduce în actualitate opera celor doi autori, contemporani ai sfârșitului de secol XIX, din estul Europei, și evidențiază, într-o manieră plină de umor și ironie, apropierile simbolice și tematice din operele lor literare.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0721.332.436.

DE LA CARAGIALE LA ȘALOM ALEHEM

Autori: Ion Luca Caragiale & Șalom Alehem

Dramatizarea: Edith Negulici

Regia: Colectivă

Scenografia: Adina Mastalier

Ilustrația muzicală: Florin Cîrstea

Ion Luca Caragiale: Neculai Predica

Șalom Alehem: Mircea Drîmbăreanu

Tincuţa, Tanti Mița: Viorica Bantaș

Măndica: Alina Tomi

Spiridon, Motl, Goe: Andrei Miercure

Mița, Ea, Mamița: Arabela Neazi

El: Veaceslav Grosu

Veta: Maia Morgenstern

Chiriac: Mircea Dragoman

Zița: Cristina Cîrcei

Mam’mare: Dorina Păunescu

Rică: Darius Daradici

Soţia: Mirela Nicolau

Soţul: Mihai Ciucă

Călătorul I: Neculai Predica

Călătorul II: Nicolae Călugărița

Conductorul, Ospătarul: Nicolae Botezatu

Mihai Eminescu: Darius Daradici

Cu participarea TES ORCHESTRA:

Clape, acordeon: Bogdan Lifșin

Vioară: Rodica Gancea

Vioară: Feras Sarmini

Violoncel: Sergiu Marin

Clarinet: Mihai Pintenaru

Percuție: Radu Gheorghe

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

27
/03
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă duminică, 13 aprilie, ora 19:00, spectacolul „Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Luna aprilie aduce pe scena TNRS nu mai puțin de 25 de spectacole, împărțite în 2.335 de minute de teatru.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

26
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

25
/03
/14

„Părerea mea proprie și personală este că politicienii își mint proprii alegători, fiindcă promit multe și duc la îndeplinire decât puține lucruri.” Sună familiar? Nu e un citat exact, ci mai degrabă un colaj din mai multe exprimări „degajate” din studiourile de televiziune.

25
/03
/14

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măretia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele."

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.

25
/03
/14

Teatrul Național din București va susține la Budapesta două reprezentații cu spectacolul ”Doua loturi”, joi, 3 aprilie, de la orele 17.00 şi 20.00. Cu ocazia turneului din capitala Ungariei, TNB a programat o reprezentație a spectacolului şi pe 27 martie 2014, la Sala Pictura, de la ora 20.00, de Ziua Mondială a Teatrului.