De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu cântă alături de noi voci ale operei mondiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-covent-garden-in-concert-extraordinar-la-cluj-napoca-nelly-miricioiu-canta-la-cluj-alaturi-de-noi-voci-ale-operei-mondiale/

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” anunţă concertul extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu îl va susţine la Cluj Napoca, alături de noile voci ale operei mondiale – tineri artişti desemnaţi, în urma unei selecţii de înalt nivel, de un juriu internaţional de excelenţă.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

La începutul ascensiunii lor internaționale, tinerii artiști au șansa de a cânta alături de una dintre sopranele de referință ale operei internaționale, ovaționată pe toate scenele lumii pentru marile roluri din repertoriul liric.

Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus.

Laureații prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” sunt selectați de o comisie internațională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia. Parte din suita manifestărilor culturale prilejuite de cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, concertul va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

“Festivalul Virginia Zeani celebrează, înainte de toate, viața și cariera uneia dintre cele mai mari artiste ale României și sunt mândră să fiu și eu parte din acest eveniment special.  Vă încurajez pe voi, soliștii generației următoare, să vă înscrieți în acest concurs, pentru a împărtăși această fermecătoare sărbătoare.Veniți alături de noi în muzică, prietenie, voioșie, speranță, frumusețe și iubire! Astept cu nerăbdare să vă urez bun venit vouă, tuturor, în România mea frumoasă, să revăd țara, cu oamenii ei minunați, cu muzica și cultura ei” – Nelly Miricioiu

„Timbrul expresiv, siguranța cu care glisează printre tonalități și registre, expresia delicată, frazarea nobilă și sensibilă, alături de modul în care își gestionează impresionantele rezerve de forță (chemate doar atunci când își au rostul), rafinamentul cu care rostește notele moi, toate acestea conspiră pentru roluri impecabile din punct de vedere tehnic și emoțional. Nelly Miricioiu cântă într-un fel care atinge inimile”. (Opera Magazine)

Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top” și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consulatului Italian și al Universității Bábes Bolyai Cluj-Napoca. Organizat în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Cea de-a treia ediție a acestui eveniment se bucură de sprijinul Instituției Prefectului – Județul Mureș și a Consiliului Județean Mureș.

Invitațiile pentru concertul din Cluj au valoarea de 100 de lei și au fost puse la dispoziția publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.

DESPRE NELLY MIRICIOIU

Traviata este rolul care i-a adus recunoașterea internațională. Născută în Adjud, pe 31 martie 1952, Nelly Miricioiu este recunoscută pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de operă rară, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante.

Nelly Miricioiu

Nelly Miricioiu

Este o artistă a cărei versatilitate de expresie vocală este întrecută doar de ușurința de a trece, alături de public, uneori în cadrul aceluiași spectacol, printr-o vastă gamă de stări de spirit – de la suspiciune, la speranță, de la iubire sau ură, la bucurie, mândrie, uneori o furie amară și chiar nebunie.

Repertoriul ei include roluri principale în operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux, a fost aplaudată, de asemenea, în Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul întregii sale cariere a fost descrisă cu superlative absolute de presa internațională, de la New York Times și Evening Standard sau BBC, la Times și Opera Magazine. A părăsit România în 1981, la vârsta de 29 de ani, după o perioada în care a fost angajată a Operei din Brașov.

După un an în care a locuit în Filipine, s-a stabilit în Marea Britanie și a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”. În 1982 a cântat pentru prima dată la Covent Garden, în rolul Neddei din „Paiațe”, iar un an mai târziu a apărut pentru prima dată în fața publicului de la faimoasa Scala, cu rolul “Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori și interpreți ai lumii: în Tosca l-a întâlnit pe scenă pe José Carreras, José Cura și Neil Shicoff, iar în Boema – pe Plácido Domingo.

Vreme de zece ani, începând din 1986, a susținut seria concertelor de matineu „Vara” la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante instituţii muzicale ale lumii. În prezent, Nelly Miricioiu trăiește în Marea Britanie. Pedagog și maestru exigent, Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai apreciați profesori la Covent Garden.

DESPRE FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ VIRGINIA ZEANI

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

Virginia Zeani

Cele trei orașe vor găzdui evenimente de înaltă ținută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susținute de cei mai importanți profesioniști ai operei mondiale.

Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoința Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I.

Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului – Județul Mureș.

Festivalul și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania.

În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuiește în prezent în Florida, Statele Unite ale Americii.

Foto: Nelly Miricioiu, Virginia Zeani – facebook

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.