De luat aminte. Guvernul italian oferă tinerilor „bonus de cultura” (500 de euro)
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-luat-aminte-guvernul-italian-ofera-tinerilor-500-de-euro-bonus-de-cultura/

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mişcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetăţenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obţină 500 de euro ” bonus de cultură ” de la guvern.

Un articol de Petre Ivan|25 august 2016

Iniţiativa va fi lansată pe 15 septembrie, iar acest  bonus de cultura poate fi cheltuit pe cărţi, bilete la concert, la teatru, la cinema, vizite la muzeu sau excursii în parcuri naţionale.

Se aşteaptă ca aproape 575,000 de adolescenţi să beneficieze de această iniţiativă şi, chiar dacă aceasta înseamnă cheltuirea a 290 milioane de euro ai guvernului italian, subsecretarul parlamentar Tommaso Nannicini crede că sunt bani bine cheltuiţi.

Iniţiativa trimite un mesaj clar către tineri, reamintindu-le că aparţin unei comunităţi care le urează bun venit odată ce împlinesc vârsta. De asemenea, le reaminteşte cât de important este consumul cultural, atât pentru îmbogăţirea propriei persoane, cât şi împuternicirea societăţii. – Tommaso Nannicini

Tinerii cu vârsta de 18 ani vor putea să îşi revendice fondul printr-o aplicaţie, descărcând vouchere în telefoanele proprii, care pot fi folosite în magazinele online, dar şi fizice.

Mai mult, guvernul italian plănuieşte un bonus similar şi pentru profesori, începând din  2017, bani meniţi a fi cheltuiţi în sensul dezvoltării profesionale.

Foto: bonus de cultura – facebook

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.