De Noaptea Muzeelor, redescoperă poezia la Festivalul Internațional de Poezie București!
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-noaptea-muzeelor-redescopera-poezia-la-festivalul-international-de-poezie-bucuresti/

Au trecut deja 4 zile de când în Bucureşti a început Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, ediţia a IX-a, organizat ca în fiecare an de Muzeul Naţional al Literaturii Române. Până acum, peste 150 de poeţi români şi străini s-au întâlnit cu publicul din capitală în peste 40 de evenimente culturale.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2018

Ediția din acest an l-a avut ca invitat special pe scriitorul portughez António Lobo Antunes, care a lansat pentru publicul român romanul Pe râurile ce duc…, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând. Dar atmosfera festivalului a fost completată de lansări de carte, performance-uri ale autorilor contemporani, dezbateri, târguri de carte, expoziții, întâlniri cu liceeni sau lecturi publice. Luni, ne-am bucurat în grădina Muzeului Național al Literaturii Române de un recital al inconfundabilului Mircea Dinescu, marți i-am avut alături pe Matei Vișniec și Bonnie Tchien în minunatul performance Mămăliga, miercuri, Anne-James Chaton și Andy Moor le-au oferit bucureștenilor concertul Heretics, iar joi, poeții străini s-au reunit într-o amplă lectură comună de poezie în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

De vineri, Festivalul Internațional de Poezie București intră în programul special pregătit pentru Noaptea Muzeelor. Timp de 3 zile, cele două sedii ale Muzeului Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64-66 și Str. Nicolae Crețulescu 8) și importante Case Memoriale ale celor mai cunoscuți scriitori români se deschid publicului de toate vârstele cu o ofertă culturală variată și un program de vizitare special, dedicate sărbătorii poeziei.

Vineri, îl puteți întâlni de la ora 17.00 la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) pe Jean Portante, important autor luxemburghez, cu o operă de peste 40 de romane, proză scurtă, piese de teatru și poezii în performance-ul Dans la peau de la peau&sie. De la ora 18.00, continuă seria lecturilor publice ale autorilor străini în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” cu Bruce Weigl (SUA), James Byrne (Anglia), Maarja Kangro (Estonia), Sébastien Reichmann (Franța), Jan H. Mysjkin (Belgia), Karl Schembri (Malta), Arvis Viguls (Letonia), Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Najwan Darwish (Palestina), Zofia Bałdyga (Polonia), Jordi Virallonga (Spania), iar de la ora 20.00, Apollo 111 găzduiește mult așteptatul eveniment MultiVerse – performance de poezie experimentală cu Emma Bennet, Anne-James Chaton, Robert G. Elekes, Eduard Escoffet, Douglas Kearney, Eugene Ostashevsky, Holly Pester, Andra Rotaru, OYIO feat. Paula Dunker, W. Mark Sutherland și Erica Zingano.

Sâmbătă, oferta culturală a Festivalului cuprinde peste 20 de evenimente. Vă recomandăm, de la ora 17.00, performance-ul Noli me tangere (Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8) cu Isabelle Maurel (Franța), Davide Napoli (Franța/Italia), Cornelia Petroiu (România) și spectacolul Polifonic (Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66) cu Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G. Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov. De asemenea, pentru cei care doresc să petreacă o noapte de poezie, este organizată a X-a ediție a Maratonului Internațional de Poezie și Jazz, care începe la ora 20.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Mai mult, publicul bucureștean se poate bucura în cadrul Festivalului de proiecții de film, concerte și multe lecturi de poezie.

Duminică este ultima zi a Festivalului Internațional de Poezie București, care se va încheia printr-o festivitate organizată la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8) de la ora 18.00, urmată, la ora 20.00, de concertul muzicianului român Nicu Alifantis.

Programul complet al Festivalului este disponibil pe www.fipb.ro, iar evenimentele se vor desfășura atât în limba română, cât și în engleză, franceză sau spaniolă.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

03
/03
/15

Astăzi, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

03
/03
/15

Editura Univers vă propune o nouă colecție, dedicată tuturor celor care vor să-şi recucerească micul lor moment special de la Ora 11. Este timpul vostru, nu uitaţi, şi merită apărat de invazia zgomotului, a scandalului cotidian, a stresului de peste zi.

03
/03
/15

O ediţie de coleţie a poeziilor lui Mihai Eminescu, lansată la editura Humanitas, precum şi un audiobook cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu vor fi prezentate miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

26
/02
/15

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

25
/02
/15

Ridic o odă, neîncheiată nici ea, romanului „Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze“, pe care marele José murind...

24
/02
/15

Artistul Grigore Leşe se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.