De vânzare / For Sale, cel mai bun spectacol din 2014. Lista completă a câştigătorilor Premiilor UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vanzare-for-sale-cel-mai-bun-spectacol-din-2014-lista-completa-a-castigatorilor-premiilor-uniter/

„De vânzare/ For Sale”, de Gianina Cărbunariu, montat la Teatrul Odeon din Bucureşti, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Victor Ioan Frunză a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, luni seară, la cea de-a 23-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2015

Premiile UNITER au fost decernate luni seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Amfitrionul Galei a fost, ca în fiecare an, Ion Caramitru, preşedintele UNITER. Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Lista câştigătorilor:

Cel mai bun spectacol – „DE VÂNZARE / For Sale”, de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon Bucureşti;

Cel mai bun regizor – VICTOR IOAN FRUNZĂ pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol principal

Cel mai bun scenograf – ADRIANA GRAND pentru scenografia spectacolului „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti;

Cel mai bun actor în rol principal – VLAD IVANOV pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti;

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Anca Hanu, cea mai bună actriţă în rol principal

Cea mai bună actriţă în rol principal – ANCA HANU pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca;

Cel mai bun actor în rol secundar – MIHAI CĂLIN pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti;

Cea mai bună actriţă în rol secundar – KATALIN BEREKMERI pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Mihai Călin, cel mai bun actor în rol secundar

Critică teatrală – DORU MAREŞ

Teatru radiofonic – ILINCA STIHI;
„Henric al V-lea” de William Shakespare, adaptarea radiofonică

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Katalin Berekméri, cea mai bună actriţă în rol secundar

Teatru TV -
„VINOVATUL”, după Ion Băieşu, scenariul şi regia: Ion Gostin

Debut – ANA BIANCA POPESCU, pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Cea mai bună piesă românească a anului – „TIMPUL NEBUNILOR, de Stela

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Doru Mareş, critică teatralăjpg

Giurgeanu.

 

Premiile acordate de Senatul UNITER:

 

Premiul de Excelenţă – în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc – PETER BROOK

Premiul pentru întreaga activitate:

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Ana Bianca Popescu, premiul UNITER pentru debut

Actor – VLADIMIR JURĂSCU

Actriţă – MIHAELA ARSENESCU WERNER

Regizor – ALEXANDER HAUSVATER

Scenografie – CLARA LABANCZ

Critică şi istorie teatrală – MIRA IOSIF

 

PREMII SPECIALE:

 

Premiu special acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti pentru Galele Absolvenţilor

***

Pe scena TNB a urcat consilierul prezidenţial pentru cultură Sergiu Nistor, care a anunţat că preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretul de decorare a Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Premiile UNITER – uniter.ro, facebook

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.