Decembrie bogat și frumos la teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/decembrie-bogat-si-frumos-la-teatru/

La sfârşit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi şi proaspete – toate, poveşti care sperăm că vă vor oferi experienţa unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.

Un articol de Cristina Enescu Aky|1 decembrie 2023

Avem comedii de situație și de cuplu, povești emoționante, dramatice și comice și complexe precum viața însăși, povești ale adolescenților ingenui și povești ale adulților care continuă să învețe ce e viața, spectacole ce aduc pe scenă bucăți de viață pe care le putem privi detașat din confortul sălii de teatru. Povești cu care putem relaționa și istorii departe de noi dar care ne ating într-un fel sau altul. O paletă generoasă de experiențe teatrale frumoase, ce vă vor bucura, sperăm, pentru mult timp după ce veți ieși din sălile de spectacol ale Teatrului Metropolis.

Duminică 3 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

WEEKEND COMEDY de Jeanne și Sam Bobrick

„Am impresia că ne fac vânt de pe lumea asta. Ne fac să ne simțim depășiți. Urăsc tinerii!”

Un cuplu în vârstă închiriază o cabană timp de un weekend. Simultan, doi tineri decid și ei să petreacă același weekend la cabana unde s-au cunoscut. Singura problemă? Cabana este aceeași, în ambele cazuri. Astfel, cele două cupluri sunt forțate să conviețuiască un întreg weekend. Este un sfârșit de săptămână care se lasă cu „scântei”, dar și unul în care cele două cupluri învață lecții valoroase unul de la celălalt despre ce înseamnă o relație romantică.

Regia: Dragoș Câmpan. Distribuția: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Mărcoiu, Cristian Popa. Durată: 2h (fără pauză). Audiență 14+. Bilete aici.

 

Marți 5 decembrie și miercuri 13 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

LUMEA LUI FRANK de Alexandru Popa

„Când mi-am dat seama că nu se poate întoarce în lumea noastră, am ales să intru eu în a lui.”

Lumea lui Frank este o poveste, deopotrivă, intensă și discretă, pe care aleg să o spun simplu, cu deplină economie de mijloace, fără s-o împănez gratuit cu artificii regizorale îndrăgostite de ele însele. Împreună cu cei doi excepționali colegi actori, care nu-și concep profesia fără adevăr, fructificăm textul, scenografia și sensurile necesare.” (Vlad Zamfirescu, actor și regizor al spectacolului)

Regia: Vlad Zamfirescu. Distribuția: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Ștefana Samfira

Durată: 1h 45min (fără pauză). Audiență 14+. Bilete aici.

 

Miercuri 6 decembrie, ora 16:00 și ora 19:00, Sala Mare

Duminică 17 decembrie, ora 16:00 și ora 19:00, Sala Mare

Marți 19 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

BRAINSTORM de Diana Mănăilă

„Creierul meu este exact ca dormitorul meu: părinții mei nu au voie să intre, sub nicio formă, în el.”

Adaptare după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three. Regia: George Lepădatu. Distribuție: Daniel Stănciucu, Andrei Barbu, Alexandra Oiște / Lorena Luchian, Adrian Ionescu / Vladimir Purdel, Kiki Simion / Mia Ionescu, Diana Mănăilă, Yasmin Petroșanu / Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mândruță / Vlad Lință, Sven Răducanu / Ștefan Radu, Jawad Shahbazimoghadam.

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Vineri 8 decembrie, ora 19:30, Sala Mică

Cine l-a ucis pe tata? după romanul omonim de Édouard Louis

„Eram cel mai bun aliat al tăcerii. Eram complicele violenței. Mă dureau pumnii lor, dar nu puteam să-i las să mă doară.”

„Devenit bestseller, bucurându-se de multiple traduceri și montări, Cine l-a ucis pe tata? sondează istoria personală dintr-o perspectivă politico-filosofică. Poveștile intime au încărcătura unor reflecții critice. Am plasat acțiunea într-o sală de sport (concepută de Adrian Balcău), loc al obsesiei față de corp. Acest meta-spațiu e specific dinamismului istoriilor fiului, contrastând cu imobilitatea tatălui. (…) Spectacolul este o odă bulversantă dedicată tatălui, lăsat fără drept de apel. Rușinea, violența și precaritatea sunt catalizatori ai arcului de tensiune dintre un tată condamnat să repete viețile bărbaților din familia lui și un fiu care a devenit scriitor. Pare că totul îi separă. Autorului îi lipsește prezentul, dar marele său privilegiu e să fi cunoscut viața fără privilegii. La această existență timpurie, în teritoriile predilecte ratării, revine el obsesiv. Paharul suferinței sale se bea în înghițituri mici.” (Andrei Măjeri, regizorul spectacolului)

Regia: Andrei Măjeri. Dramatizare de Mihaela Michailov. Coregrafia: Andrea Gavriliu. Distribuția: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu.

Audiență 16+. Bilete aici.

 

Sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA, de Lucas Hnath

„Nu reușim să fim fideli pentru că, înăuntrul nostru, ne e foame de mai mult.”

La douăzeci de ani după ce și-a părăsit familia, Nora se întoarce acasă. Motivul nu e dorința de reconciliere, ci este unul mult mai delicat: are nevoie să divorțeze de soțul ei. În timpul care a trecut, Nora a lăsat în urmă viața de femeie casnică și a devenit ceea ce numim în ziua de azi o „femeie emancipată”, care deține proprietăți și afaceri.  Tulburată de reîntoarcerea în locul pe care obișnuia să-l numească „acasă”, Nora e în pericolul de a-și chestiona alegerile și de a-și pierde încrederea în puterile proprii.

Regia: Alexandru Mihail. Distribuția: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor. Durată: 1h 45min. Audiență 14+. Bilete aici.

 

Duminică 10 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

ULTIMII, de Mimi Brănescu

„Aici, fiecare an care trece, trece degeaba. Nici măcar la fel nu e de la un an la altul, e din ce în ce mai rău.”

Patru personaje incapabile să evadeze din universul lor limitat, caracterizat de drame domestice. O comedie cu substrat profund, care ne face să ne întrebăm dacă nu cumva și noi, la rândul nostru, părem în ochii celorlalți la fel de absorbiți de cotidian precum aceștia. „În Ultimii regăsim tipare ușor recognoscibile ale realității românești, cu care suntem cu toții atât de familiarizați.” (Mimi Brănescu)

Regia: Mimi Brănescu. Distribuția: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Conrad Mericoffer, Andreea Mateiu. Durată:1h 45min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 

Duminică 10 decembrie, ora 19:30, Sala Mică

DISCO REGRET de Doru Vatavului

„De-a lungul vieții, dai de o mână de oameni de care ești atras. Dar nu atras în felul ăla. […] Să nu renunți niciodată la oamenii ăștia.”

Într-o încercare de a-și lua mintea de la suferința provocată de divorț, Toni, un tânăr regizor, decide să facă un film despre căsnicia părinților lui. Însă, pe măsură ce descoperă istoria părinților săi, filmul devine pentru Toni mai mult decât o distragere. Se transformă într-un film despre compromisurile pe care oamenii le fac pentru a rămâne împreună o viață întreagă, urmărindu-i sentimentul că poate ai pierdut pe drum ceva mai valoros, ceva numai al tău, chiar dacă îți punea în pericol căsnicia.

Regia: Irisz Kovacs. Scenografia: Clara Ștefana. Distribuția: Ioana Abur, Cezar Antal, Iosif Paștina. Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Marți 12 decembrie, ora 19:30, Sala Mică

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN de Éric-Emmanuel Schmitt

„Greșeala noastră e să credem că zâmbetul este pentru cei fericiți. […] Zâmbetul e cel care îl face pe om fericit.”

Un spectacol despre prietenia neobișnuită și înduioșătoare care se înfiripă între Momo și bătrânul Ibrahim, un băcan de origine turcă. „Domnul Ibrahim și florile din Coran ne poartă într-o lume exotică. O lume cu moschei, derviși și legi sfinte. O lume a meditației, care ne împinge să contemplăm asupra ideii de toleranță și, mai ales, asupra iubirii dintre oameni.” (Chris Simion-Mercurian)

Regia, traducerea și dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Distribuția: Marian Râlea, Vlad Logigan, Gavril Pătru, Magda Catone / Alma Lascu, Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 1h 50min (fără pauză). Audiență 16+. Bilete aici.

 

Miercuri 13 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

„Gata! Nimeni nu părăsește incinta până nu ne împăcăm. Am venit aici prieteni și plecăm prieteni!”

Având umorul și ironia specifice scriiturii lui Neil Simon, California Suite este o comedie de situații, dar care dezvăluie, totodată, o umanitate blândă și simplă. „Ce au în comun un bărbat conservator care și-a înșelat soția cu o prostituată, o actriță nominalizată la Oscar, profund nefericită în viața personală și două cupluri aflate la finalul unei vacanțe nereușite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeași cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles.” (Andrei Huțuleac)

Regia: Andrei Huțuleac. Decorul: concept colectiv. Distribuția: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron. Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

 Vineri 15 decembrie și sâmbătă 16 decembrie, ora 19:00, Sala Mare

BALENA de Samuel D. Hunter

„Ai observat vreodată că oamenii nu pot să rămână indiferenți? Ce specie extraordinară.”

Spectacolul ne transformă în martorii încercării unui om însingurat de a se împăca cu propriile alegeri și, mai ales, de a câștiga iertarea celor pe care îi iubește.„Balena este o poveste despre iubire, dar mai ales despre absența ei. Despre marele gol pe care iubirea îl lasă, atunci când decide să plece, și despre efortul disperat al oamenilor de a umple golul acela cu ceva.” (Andrei Huțuleac)

Regia și traducerea: Andrei Huțuleac. Scenografia: Maria Nicola. Distribuția: Sorin Miron, Corina Moise, Cătălina Mihai, Ștefan Radu, Andreea Mateiu

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.



12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.