Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Gheorghe Cozorici, de ziua României, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dem-radulescu-jean-constantin-si-gheorghe-cozorici-de-ziua-romaniei-la-tvr/

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone – un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2014

Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, în această seară, la TVR.

De la ora 19.00, pe TVR 2, puteţi vedea filmul Expresul de Buftea, o comedie românesc din 1979, regizată de Haralambie Boroș. Filmul este unul neconvenţional, fiind alcătuit din conversațiile unor călători cinefili în drum spre studiourile cinematografice de la Buftea. Acestea sunt întrerupte de prezentarea mai multor secvențe din pelicule românești realizate în perioada 1927-1977.

De la ora 21.10, pe TVR 1, începe Drama “Capcana mercenarilor”, o producţie 1981, în regiu lui Sergiu Nicolaescu.

În iarna lui 1918, cu puţin timp înaintea Marii Uniri de la 1 Decembrie, ţăranii unui sat din Ardeal sunt acuzaţi pe nedrept de incendierea fabricii şi depozitului de cherestea aparţinând baronului von Görtz.

Mercenarii angajaţi de acesta urmează să împuşte câte un om din fiecare casă a satului şi singurii care îndrăznesc să-i înfrunte sunt soldaţii unui mic detaşament al armatei române, condus de maiorul Andrei. După o luptă crâncenă, pe viaţă si pe moarte, mercenarii sunt decimaţi.

Foto: Dem Rădulescu, Jean Constantin, Expresul de Buftea şi Capcana mercenarilor – cinemagia

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).