Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Gheorghe Cozorici, de ziua României, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dem-radulescu-jean-constantin-si-gheorghe-cozorici-de-ziua-romaniei-la-tvr/

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone – un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2014

Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, în această seară, la TVR.

De la ora 19.00, pe TVR 2, puteţi vedea filmul Expresul de Buftea, o comedie românesc din 1979, regizată de Haralambie Boroș. Filmul este unul neconvenţional, fiind alcătuit din conversațiile unor călători cinefili în drum spre studiourile cinematografice de la Buftea. Acestea sunt întrerupte de prezentarea mai multor secvențe din pelicule românești realizate în perioada 1927-1977.

De la ora 21.10, pe TVR 1, începe Drama “Capcana mercenarilor”, o producţie 1981, în regiu lui Sergiu Nicolaescu.

În iarna lui 1918, cu puţin timp înaintea Marii Uniri de la 1 Decembrie, ţăranii unui sat din Ardeal sunt acuzaţi pe nedrept de incendierea fabricii şi depozitului de cherestea aparţinând baronului von Görtz.

Mercenarii angajaţi de acesta urmează să împuşte câte un om din fiecare casă a satului şi singurii care îndrăznesc să-i înfrunte sunt soldaţii unui mic detaşament al armatei române, condus de maiorul Andrei. După o luptă crâncenă, pe viaţă si pe moarte, mercenarii sunt decimaţi.

Foto: Dem Rădulescu, Jean Constantin, Expresul de Buftea şi Capcana mercenarilor – cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.