Descoperă zona Dorobanți, printr-o plimbare organizată de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-zona-dorobanti-printr-o-plimbare-organizata-de-fundatia-calea-victoriei/

Inspirăm prin arte şi cultură ” este motto-ul Fundaţiei Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste şi de cultură. Numele Fundaţiei recuperează şi celebrează o tradiţie culturală puternică a Bucureştiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european şi cultivat al Capitalei.

Un articol de Cristina Enescu Aky|23 mai 2017

Prin organizarea de cursuri interactive pe diferite subiecte ale artelor umaniste și culturii generale (de la actorie și istoria cinematografiei, antropologie și istoria artei până la design interior, filozofie și retorică, fotografie, modă, spiritualitate etc), FCV este un pol activ de cultură vie în București, transmisă într-un mod relaxant și interesant pentru toate categoriile de public.

Unul dintre proiectele cele mai de succes ale Fundației Calea Victoriei sunt tururile ghidate prin zone mustind de istorie, cultură și povești din București. Sâmbătă, 27 mai, Fundația lansează publicului invitația de a descoperi poveștile ascunse ale uneia dintre cele mai selecte și frumoase zone din Capitală, Dorobanți. Cum a apărut cartierul Dorobanți, ce obligație aveau cei care doreau să construiască aici, ce istorii culturale și personale ascund casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Garajele Regale, Capela Sacre Coeur sau Muzeul Zambaccian sunt câteva dintre lucrurile interesante pe care le veți afla participând la acest tur. Ghidul turului este Anita Sterea, doctor în istorie, lector de istoria sportului la Școala Națională de Antrenori, ghid turistic, organizatoare de tururi culturale pentru liceeni și lector al Fundației Calea Victoriei, împreună cu care organizează de mai mulți ani plimbări ghidate de primăvară și toamnă prin București.

O plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Dorobanţi – zona străzilor cu nume de Capitale – reprezintă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalei apar în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul având o dezvoltare oarecum similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 m. Respectând aceste reguli astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Denumirea de Calea Dorobanţi este dată în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanţ). Iniţial Calea Dorobanţi pornea din Piaţa Victoriei sau Podul Mogoşoaiei, iar din 1899 strada se restrânge la traseul existent şi astăzi.

De-a lungul plimbării vom explora străzile cu nume de capitale şi vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărţilor, Muzeul Zambaccian etc.

Punctul de plecare este Staţia de Metrou Piaţa Victoriei, ieşirea spre Bulevardul Aviatorilor – Guvern.

Vă puteți înscrie aici.



26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.