Descoperă zona Dorobanți, printr-o plimbare organizată de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-zona-dorobanti-printr-o-plimbare-organizata-de-fundatia-calea-victoriei/

Inspirăm prin arte şi cultură ” este motto-ul Fundaţiei Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste şi de cultură. Numele Fundaţiei recuperează şi celebrează o tradiţie culturală puternică a Bucureştiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european şi cultivat al Capitalei.

Un articol de Cristina Enescu Aky|23 mai 2017

Prin organizarea de cursuri interactive pe diferite subiecte ale artelor umaniste și culturii generale (de la actorie și istoria cinematografiei, antropologie și istoria artei până la design interior, filozofie și retorică, fotografie, modă, spiritualitate etc), FCV este un pol activ de cultură vie în București, transmisă într-un mod relaxant și interesant pentru toate categoriile de public.

Unul dintre proiectele cele mai de succes ale Fundației Calea Victoriei sunt tururile ghidate prin zone mustind de istorie, cultură și povești din București. Sâmbătă, 27 mai, Fundația lansează publicului invitația de a descoperi poveștile ascunse ale uneia dintre cele mai selecte și frumoase zone din Capitală, Dorobanți. Cum a apărut cartierul Dorobanți, ce obligație aveau cei care doreau să construiască aici, ce istorii culturale și personale ascund casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Garajele Regale, Capela Sacre Coeur sau Muzeul Zambaccian sunt câteva dintre lucrurile interesante pe care le veți afla participând la acest tur. Ghidul turului este Anita Sterea, doctor în istorie, lector de istoria sportului la Școala Națională de Antrenori, ghid turistic, organizatoare de tururi culturale pentru liceeni și lector al Fundației Calea Victoriei, împreună cu care organizează de mai mulți ani plimbări ghidate de primăvară și toamnă prin București.

O plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Dorobanţi – zona străzilor cu nume de Capitale – reprezintă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalei apar în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul având o dezvoltare oarecum similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 m. Respectând aceste reguli astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Denumirea de Calea Dorobanţi este dată în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanţ). Iniţial Calea Dorobanţi pornea din Piaţa Victoriei sau Podul Mogoşoaiei, iar din 1899 strada se restrânge la traseul existent şi astăzi.

De-a lungul plimbării vom explora străzile cu nume de capitale şi vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărţilor, Muzeul Zambaccian etc.

Punctul de plecare este Staţia de Metrou Piaţa Victoriei, ieşirea spre Bulevardul Aviatorilor – Guvern.

Vă puteți înscrie aici.



12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.