„Detainment”, scurtmetrajul despre uciderea unui copil de 2 ani rămâne în cursa pentru Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/detainment-scurtmetrajul-despre-uciderea-unui-copil-de-2-ani-ramane-in-cursa-pentru-oscar/

Un scurtmetraj care recreează evenimentele legate de uciderea băieţelului în vârstă de 2 ani James Bulger va rămâne în cursa pentru un premiu Oscar, după ce familia solicitase retragerea scurtmetrajului din cursă. Mama lui James Bulger a solicitat ca „Detainment” să fie retras, după ce a fost nominalizat la categoria „cel mai bun scurtmetraj” la premiile Oscar.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2019

Academia Americană de Film a spus că ia „foarte în serios” preocupările lui Denise Fergus, dar „păstrează o atitudine neutră” cu privire la procesul de vot. El a spus că membrii Academiei aplică „propria judecată” asupra meritelor filmului.

James Bulger, care mai avea o lună până să împlinească 3 ani, a fost răpit de doi băieţi în vârstă de 10 ani, Jon Venables şi Robert Thompson, de la centrul comercial Strand din Bootle, Merseyside, în 1993.

„Detainment”, regizat de Vincent Lambe, recreează interviurile luate de poliţişti celor doi ucigaşi, folosind transcrierea casetelor originale înregistrate în instanţă.

Denise Fergus, mama lui James Bulger, a spus că este bântuită de unele dintre imaginile din film şi a cerut Academiei să-l retragă de la ceremonia de luna viitoare sau ca regizorul să renunţe să-l prezinte.

Într-un comunicat, Academia a transmis „cele mai profunde condoleanţe doamnei Fergus şi familiei sale. Suntem profund impresionaţi şi întristaţi de pierderea pe care au îndurat-o şi luăm în serios preocupările lor”. „În conformitate cu principiile fundamentale stabilite pentru a menţine integritatea premiilor, Academia nu influenţează în niciun fel procesul de vot”, se arată în comunicat.

O petiţie online, care cerea ca filmul să fie retras de la ceremonia premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles, a strâns peste 100.000 de semnături.

Regizorul Vincent Lambe a refuzat să retragă opera sa, spunând: „Cred că asta ar distruge scopul realizării filmului”.

El a afirmat că nu a intenţionat să fie lipsit de respect prin faptul că nu a consultat-o pe Denise Fergus şi pe familia acesteia înainte de a realiza scurtmetrajul: „Filmul a fost realizat cu scopul de a înţelege de ce s-a întâmplat această crimă şi pentru a preveni ceva similar în viitor”.

Venables şi Thompson, care au fost condamnaţi pentru crimă după 17 zile de judecată în noiembrie 1993, dar au fost eliberaţi condiţionat în 2001 şi au primit noi identităţi.

Foto: Detainment, Oscar  – facebook

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.