Politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş dezbat la Duminicile Muzicale ale Festivalului „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-despre-rolul-festivalului-george-enescu-theodor-paleologu-si-cristian-lupes/

Duminică, 28 iulie, de la ora 11 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţi la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş.

Un articol de Corina Vladov|26 iulie 2013

Duminică, 28 iulie, de la ora 11.00 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Invitați la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu și dirijorul Cristian Lupeș.

Cât de important este ca România să fie aliniată la circuitul internațional al valorilor? Cum putem să fim conectați la o piață culturală internațională din ce în ce mai competitivă? Sunt câteva dintre întrebările la care cei doi invitați vor răspunde, în cadrul dezbaterii numite „Festivalul Enescu – punte comună între Est și Vest”.

Theodor Paleologu, diplomat și om de cultură, cu experiența marilor evenimente culturale internaționale, va vorbi despre direcțiile pe care România le poate urma – prin Festivalul Enescu – pentru a fi prezentă pe harta culturală a lumii.

În cadrul acestei ediţii a Festivalului, Cristian Lupeș va dirija una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, Orchestre National d’Ile de France pe scena Ateneului Român (pe 14 septembrie). Solista concertului va fi una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial, Alissa Margulis, despre care The Guardian scrie că „interpretează excepțional” și pe care o valorizează doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii: „e genială”, spune legendarul Mischa Maisky, în timp ce pianista-fenomen Martha Argerich o numește „o violonistă extrem de talentată”.

Discuția va fi urmată de microrecitalul violonistului Paul Răducanu, bursier în programul „Tinere talente 2013” al Fundației Principesa Margareta a României. Acesta va interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach şi de Vasile Filip.

Credit Foto: paleologu.com, cristianlupes.ro

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.