Dheepan, de Jacques Audiard, Palme d’Or. Lista completă a câştigătorilor Cannes 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/dheepan-de-jacques-audiard-palme-dor-lista-completa-a-castigatorilor-cannes-2015/

Regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independenţă, un Tigru tamil din Sri Lanka.

Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăşte să fugă. Ia cu el o femeie şi o fetiţă pe care nici măcar nu o cunoaşte, în speranţa că, părând o familie, vor obţine mai uşor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă de paznic.

Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou.

De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoţionante, precum „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), „Un profet/ Un prophète” (2009) şi „Rugină şi oase/ De rouille et d’os” (2012).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Lista completă a premiilor Festivalului de Film de la Cannes 2015

Competiţia oficială:

Palme d’Or – „Dheepan”, de Jacques Audiard

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Saul Fia/ Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie

Premiul Juriului – „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos

Premiul pentru regie – Hou Hsiao Hsien, pentru „The Assassin/ Nie Yinniang”

Premiul pentru scenariu – Michel Franco, pentru „Chronic”

Premiul pentru interpretare masculină – Vincent Lindon, pentru rolul „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé

Premiul pentru interpretare feminină – Rooney Mara, pentru rolul din „Carol”, de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din „Mon Roi”, de Maïwenn

Caméra d’Or – „La tierra y la sombra”, de César Augusto Acevedo

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Waves ’98”, de Ely Dagher

Palme d’Or onorific: Agnès Varda

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „Hrútar/ Rams”, de Grímur Hákonarson

Premiul juriului – „Zvizdan/ The High Sun”, de Dalibor Matanić

Premiul pentru regie – Kiyoshi Kurosawa, pentru „Kishibe no tabi/ Journey to the Shore”

Premiul Un Certain Talent – „Comoara”, de Corneliu Porumboiu


Premiul special al juriului (Prix de l’avenir): „Masaan”, de Neeraj Ghaywan, şi „Nahid”, de Ida Panahandeh

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

„Son of Saul”, de László Nemes, cu românul Levente Molnár (competiţia oficială)

„Masaan”, de Neeraj Ghaywan (Un Certain Regard)

„Paulina”, de Santiago Mitre (Semaine de la Critique)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: Nanni Moretti, pentru „My Mother”

Menţiuni: „The Measure of a Man”, de Stephane Brize, şi „Taklub”, de Brillante Mendoza

Semaine de la Critique:

Marele premiu – „Paulina”, de Santiago Mitre

Révélation France 4 – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Aide Fondation Gan à la Diffusion – „Ni le ciel, ni la terre”, de Clément Cogitore

Premiul Découverte – „Varicella”, de Fulvio Risuelo

Premiul SACD – „La Tierra y la Sombra”, de Cesar Augusto Acevedo

Premiul Canal+ – „Ramona”, de Andrei Creţulescu

Cinéfondation:

Premiul I – „Share”, de Pippa Bianco

Premiul al II-lea – „Locas Perdidas”, de Ignacio Juricic Merillán

Premiul al III-lea – „The Return of Erkin”, de Maria Guskova, şi „Victor XX”, de Ian Garrido López

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – „Embrace of the Serpent”, de Ciro Guerra

Premiul SACD – „My Golden Days”, de Arnaud Desplechin

Premiul Europa Cinemas Label – „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – „Rate Me!”, de Fyzal Boulifa

Menţiune specială- „The Exquisit Corpus”, de Peter Tscherkassky

Carrosse d’Or – Jia Zhangke

Women In Motion Award: Jane Fonda

Queer Palm – „Carol”, de Todd Haynes

Palm Dog – Lucky din „Arabian Nights”, de Miguel Gomes

Foto: Dheepan, Jacques Audiard – Cinemagia

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).

10
/03
/15

Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la ediția de anul trecut, revine la Festivalul Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al doilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj.

09
/03
/15

De la Summit Entertainment vine pe marile ecrane Insurgent – un film cu Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet și Naomi Watts, parte a seriei Divergent, în regia lui Robert Schwentke. Insurgent se lansează în România pe 20 martie, în IMAX 3D.

09
/03
/15

Angelina Jolie este subiectul unei serii de fotografii alb-negru, care o prezintă pe actriţă în intimitate, singură şi alături de unii dintre copiii ei, pictorialul fiind realizat de soţul vedetei, actorul Brad Pitt.

08
/03
/15

Teatrul „Gong” Sibiu și microFILM prezintă duminică, 15 martie, de la orele 18:00 și 20:30, proiecția de gală a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude, câștigătorul trofeului „Ursul de Argint” la Festivalul de Film de la Berlin din acest an.

08
/03
/15

Robert De Niro a plătit fiscului american suma de 6,4 milioane de dolari, după ce autorităţile au pus sechestru pe un apartament pe care starul îl deţine în cartierul newyorkez Tribeca, încercând să îl oblige astfel pe actor să îşi achite taxele datorate.

06
/03
/15

Actorul Bruce Willis va debuta pe Broadway într-un spectacol de teatru ce va avea la bază romanul "Misery" scris de Stephen King.

06
/03
/15

"Erotic Shorts", o colecţie curajoasă de scurtmetraje prin care este înfăţişată "chimia" iubirii, va fi prezentată pe 20 şi 21 martie, la CinemaPRO din Bucureşti, la ediţia de primăvară a ShortsUP.

06
/03
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, va avea premiera nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Spotlight.

06
/03
/15

De la regizorul District 9 şi Elysium, “Chappie” aduce pe marile ecrane povestea unei lumi ce se află sub controlul poliţişti androizi robotizaţi. Oamenii nu se pot înţelege cu ei, nu pot negocia nimic, pentru că roboţii sunt atotputernici,” explică regizorul Blomkamp.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.