Diana Cavallioti şi Paul Ipate prezintă Gala Premiilor Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-cavallioti-si-paul-ipate-prezinta-gala-premiilor-gopo/

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2015

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro, începând cu ora 19.00.

Paul Ipate s-a născut pe 17 martie 1985 în Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, secţia Actorie. A început să facă teatru chiar din timpul studenţiei, primele sale roluri fiind A fost odată… în Brooklyn, Chiriţa of Bârzoieni şi Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei, toate pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti. În paralel, Paul a început să cocheteze şi cu televiziunea şi cu filmul, primul rol fiind, totodată, şi unul principal – tragicul soldat Costi din cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră (2006). Din filmografia sa fac parte o sumedenie de scurtmetraje precum şi alte patru filme de lungmetraj, toate lansate în marile festivaluri internaţionale de profil şi primite cu laude de către critica de specialitate: California Dreamin’ (Cristian Nemescu, 2007), Portretul luptătorului la tinereţe (Constantin Popescu, 2010), Visul lui Adalbert (Gabriel Achim, 2011) şi, nominalizat în acest an la nu mai puţin de 17 categorii – un record absolut în istoria Premiilor Gopo –, Quod erat demonstrandum (Andrei Gruzsniczki.) Paul Ipate a fost nominalizat la categoria Tânără speranţă la chiar prima ediţie a Premiilor Gopo.

Diana Cavallioti s-a născut pe 18 mai 1986 la Galaţi, a studiat la Liceul Dinu Lipatti, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, secţia Actorie, clasa profesor universitar doctor Florin Zamfirescu şi a făcut un master în Commedia dell’Arte. A debutat în regia lui Lazlo Bocsardi, alături de Sorin Leoveanu, Coca Bloos, Marius Stănescu, Florin Zamfirescu în spectacolul „Hamlet”, la Teatrul Metropolis, cu rolul Gertrude. În timpul facultăţii, a jucat în patru spectacole de teatru regizate de Valeria Sitaru, iar debutul în film a venit tot pe băncile şcolii, în 2005, cu un rol în filmul lui Dan Piţa, Second Hand. Au urmat roluri în multe scurtmetraje, dar şi în lungmetraje semnate de Nae Caranfil (Restul e tăcere, 2007), Cristian Mungiu (Amintiri din Epoca de Aur, 2008) sau Anca Damian (O vară foarte instabilă, 2014). De curând, actriţa a putut fi văzută în serialul produs de HBO Europe în România, Umbre. Diana Cavallioti este dublu-nominalizată la Premiile Gopo. Ambele nominalizări datează din 2010, pentru categoriile Cea mai bună actriţă în rol secundar – rolul Ana din filmul de debut al Ancăi Damian, Întâlniri încrucişate şi Tânără speranţă.

Printre actorii care se vor urca pe scena Premiilor Gopo pentru a înmâna mult-râvnitele statuete îi amintim pe Emilian Oprea, Andreea Vasile, Costel Caşcaval, Ioana Blaj, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, George Piştereanu, Emilia Popescu.

Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale serii (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor), din programul serii nu vor lipsi Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actriţei Coca BloosPremiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actriţei Eugenia Bosânceanu, precum şi Premiul Special, înmânat animatorului Ion Truică.

La această ediţie a Galei Premiilor Gopo, Quod erat demonstrandum (17 nominalizări) este urmat în clasament de Closer to the Moon, cu 12 nominalizări, Poarta Albă, cu 6 nominalizări şi O poveste de dragoste, Lindenfeld, cu 5 nominalizări.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.