Directorul Teatrului Naţional de Operetă va fi distins cu premiul ‘Pro Cultura Hungarica’
https://www.ziarulmetropolis.ro/directorul-teatrului-national-de-opereta-va-fi-distins-cu-premiul-pro-cultura-hungarica/

Directorul general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă, va primi miercuri premiul „Pro Cultura Hungarica”, un înalt titlu al statului ungar. Potrivit unui comunicat al TNO transmis luni AGERPRES, premiul va fi înmânat de către ambasadorul Fuzes Oszkar, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Republicii Ungare la […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Directorul general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă, va primi miercuri premiul „Pro Cultura Hungarica”, un înalt titlu al statului ungar.

Potrivit unui comunicat al TNO transmis luni AGERPRES, premiul va fi înmânat de către ambasadorul Fuzes Oszkar, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Republicii Ungare la Bucureşti. Este pentru prima dată când distincţia este acordată unui cetăţean român.

În mod tradiţional, premiul „Pro Cultura Hungarica” se acordă cetăţenilor străini pentru contribuţia lor deosebită în dezvoltarea relaţiilor culturale cu Ungaria şi promovarea în străinătate a valorilor acestei cooperări.

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” condus de Răzvan Ioan Dincă a îndeplinit un rol important în dezvoltarea relaţiilor culturale româno-ungare prin colaborările sale de succes cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta, printre care: spectacolul de musical „Romeo şi Julieta” de Gerard Presgurvic (regia Kerenyi Miklos Gabor – KEROR), reluat de asemenea în varianta bilingvă cu mai multe ocazii (inclusiv cu prilejul încheierii preşedinţiei ungare a Uniunii Europene), spectacolele de operetă „Văduva veselă” de Franz Lehar (regia Attila Beres) şi „Silvia” de Emmerich Kalman (regia Kerenyi Miklos Gabor – KEROR), precum şi iniţierea, în 2008, a primei Uniuni Europene a Teatrelor Muzicale, având drept principale obiective contribuţia la conservarea, dezvoltarea şi promovarea culturii europene şi a tradiţiei sale prin intermediul operetei şi a musicalului.

Răzvan Ioan Dincă a absolvit Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, în 2001, urmând apoi aceeaşi specializare în cadrul Masteratului (2004-2006) şi Doctoratului, obţinut în 2010.

În activitatea profesională, a fost, pe rând, consultant artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău (2001 – 2002) şi ulterior director general (2002 – 2006), producător general, manager şi organizator. A fost, de asemenea, directorul şi managerul primelor trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru „Gala Noilor Generaţii – Capul de … Regizor”.

Din august 2006, este director general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2008 devine director general al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical „Viaţa e Frumoasă!”.

A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti, cele mai recente fiind „Liliacul” de Johann Strauss-fiul, „Paris, mon amour”, spectacol-colaj, „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss-fiul sau „Contesa Maritza” de E. Kalman, toate la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

În perioada 2010 – 2012, a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

 

Sursa: Agerpres

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…