Dirijorul Cristian Mandeal și violonistul Valentin Șerban deschid stagiunea Orchestrei de Cameră Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-cristian-mandeal-si-violonistul-valentin-serban-deschid-stagiunea-orchestrei-de-camera-radio/

Miercuri, 19 octombrie 2022, de la ora 19:00, este rândul Orchestrei de Cameră Radio să prezinte primul eveniment al noii sale stagiuni la Sala Radio, sub bagheta apreciatului dirijor român Cristian Mandeal.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2022

Invitat special al evenimentului de la Sala Radio este violonistul Veltnin Șerban, câștigător al Concursului internațional George Enescu (ediția 2020-2021).

În atmosfera Vienei imperiale de secolului al XVIII-lea veți asculta un concert ce reunește lucrări ale celor trei mari clasici: Haydn, Mozart și Beethoven

Prima lucrare în programul serii va fi Simfonia nr. 6 – Le matin (Dimineața)  de J. Haydn, ce debutează cu o inspirată descriere sonoră a zorilor și a fost creată la comanda prințului Paul al II-lea Anton Esterházy, care i-a cerut compozitorului trei lucrări care să descrie principalele momente ale zilei. Veți asculta apoi o lucrare creată de celebrul Amadeus – Serenada  nr. 6 în Re majorSerenata notturna și în partea a doua a serii vă veți bucura de Concertul în Re major pentru vioară și orchestră – una dintre cele mai romantice și mai emoționante creații beethoveniene.

Singurul concert de vioară semnat de titanul de la Bonn, compus în 1806 și interpretat prima oară la Viena, la doar două zile după ce compozitorul a terminat de scris partitura, concertul a fost inițial considerat un eșec. După moartea lui Beethoven, câteva decenii mai târziu, în 1844, tânărul Joseph Joachim, în vârstă de doar 12 ani – care avea să devină unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii – l-a interpretat alături de orchestra London Philharmonic Society, sub bagheta celebrului compozitor Felix Mendelssohn, moment ce a relansat lucrarea. Astăzi este una dintre cele mai cântate partituri de vioară create vreodată și mari violoniști ca Yehudi Menuhin, David Oistrah sau Itzhak Perlman l-au interpretat și înregistrat.

În aproape 50 de ani de activitate, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul Valentin Șerban este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet. Un experiment artistic ce pune la încercare virtuozitatea oricărui mare violonist și împinge limitele de receptare ale muzicii clasice.

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. A susţinut un număr mare de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio. Ele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro, și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.