Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară – ediţia a 5-a, punct final
https://www.ziarulmetropolis.ro/divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-editia-a-5-a-punct-final/

Duminică, 31 august, s-a încheiat cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care a avut loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj) şi care a fost dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2014

În cadrul acestei ediții avut loc și un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeași temă, la care au participat nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România.

Tema „Eroi şi antieroi din Balcani” s-a regăsit, firește, și în selecția de filme a acestei ediții –12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

O vară de neuitat, de Lucian Pintilie

Proiecția eveniment a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară a fost O vară de neuitat/ Un été inoubliable (R. Lucian Pintilie), de la a cărui realizare s-a împlinit anul acesta 20 de ani. Filmul a rulat în prezența regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, și a Mariei France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco.

Printre personalitățile prezente la Divan Film Festival anul acesta s-au numărat: actorul Dan Bordeianu, care a fost prezentatorul evenimentului, acțriele Dorotheea Petre, Iulia Verdeș și Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu (care a și susținut un concert), regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinković (Occupation, the 27th Picture), producătorii Aleksandar Zikov și Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders și fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki.

Din cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta.

Foto: Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară  – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.