Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-la-final/

Cea de-a şaptea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, unicul festival de film balcanic din România, s-a încheiat duminică, 28 august, în Portul Cultural Cetate. De-a lungul celor 8 zile de festival au avut loc proiecţii de film, demonstraţii culinare, concerte şi workshop-uri.

Un articol de Petre Ivan|29 august 2016

Peste 70 de invitați, cineaști din balcani, critici de film și specialiști în film de la mai multe universități europene au fost prezenți la această ediție a festivalului, atât la proiecțiile din Craiova, cât și la cele din Portul Cultural Cetate.

Din selecția Divan Film Festival 2016 au făcut parte 10 filme de lungmetraj, 3 de mediumetraj și 26 de scurtmetraje balcanice.

În deschidere a fost proiectată, în avanpremieră în România, drama lui Danis Tanović, dublu premiată la Festivalul de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint și Premiul criticilor de film, Moarte în Sarajevo / Death In Sarajevo.

Anul acesta, festivalul a găzduit și 4 tineri regizori din Grecia (Neritan Zinxhiria), Macedonia (Lidija Mojsovska), Muntenegru (Ivan Bakrač) și România (Raluca Răcean Gorgos), care au realizat câte un scurtmetraj în care au surprins atmosfera din Portul Cultural Cetate.

Colaborarea Divan Film Festival cu Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis a adus la această ediție, în Portul Cultural Cetate, 24 de liceeni din  trupa Atelierul de Teatru, care au participat la ateliere coordonate de actorii Liviu Romanescu și Denisa Nicolau.

Celebri artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache au susținut câte un concert în cadrul Divan FF, care s-a încheiat, ca în fiecare an, cu tradiționala cântare Mambo Siria, spre marea încântare a publicului.

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

30
/08
/21

Robert Downey Jr. și Jude Law sunt protagoniștii filmelor „Sherlock Holmes”, regizate de Guy Ritchie și bazate pe personajul omonim creat de Arthur Conan Doyle, care pot fi vizionate la TNT în luna septembrie.

30
/08
/21

Din 24 septembrie spectatorii sunt invitați să fie mai prezenți, în societate dar și la cinema, prin intermediul filmului de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul”, care este totodată un pretext pentru a declanșa întrebări și discuții despre perioadele prin care trec adolescenții, perioade de încercări, căutări, confuzie și alegeri.

27
/08
/21

Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada 1 - 12 septembrie și aduce pe marele ecran din aer liber douăsprezece filme pentru copii, perfecte pentru o seară petrecută împreună cu întreaga familie, pelicule și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar.

26
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Ce idee bună şi ce sarcină grea: un documentar despre ce mai înseamnă Casa Regală a României astăzi, pornind de la călătoria anuală pe care Principesa Margareta (devenită Custodele Coroanei după moartea Regelui Mihai în 2017) şi Principele Radu o fac cu trenul regal prin România pentru a se întâlni cu susţinători ai monarhiei din diverse oraşe.