Docuart întâmpină cinefilii cu noutăți în 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-intampina-cinefilii-cu-noutati-in-2017/

Asociaţia culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, anunţă evenimentele şi proiectele programate pentru prima jumătate a acestui an.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2017

Echipa organizației aduce în prima parte a anului 2017 două secțiuni noi care se vor materializa pe platforma online docuart.ro. Cinefilii și curioșii filmului sunt încurajați să urmărească secțiunea de podcast video cu caracter inovator în registrul cultural actual, care va avea loc lunar și sub forma unei emisiuni.

Primul podcast Docuart poate fi vizionat pe 18 ianuarie, de la ora 09:00. Pe lângă acesta, platforma se îmbogățește și cu o emisiune-interviu realizată de regizorul Cornel Mihalache. „Sahioții”, așa cum este intitulată, va debuta pe 23 ianuarie și va avea apariții bilunare.

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Mi-ar plăcea ca spectatorii să înțeleagă ceva din poveștile noastre, altceva decât vorbele. Să simtă un pic senzația de libertate pe care noi, sahioții, am avut-o, în ani urâți și cenușii. Din păcate, vorbim ca niște locuitori ai unei țări mici, Sahiamburg, care, după ce și-au pierdut cetățenia, s-au uitat cu mâinile legate la împărțirea țărișoarei lor în paișpe, la toți vecinii. Și la dispariția ei. Sahioții, pentru mine nu duce la Mafioții. Ci la ceva între «I Vitelloni» și «Idioții» (Idioterne). În niciun caz studioul SahiaFilm nu s-a ocupat de proslăvirea «național-comunismului ceaușist», așa cum se vehiculează prin media socială… –  Cornel Mihalache.

În materie de evenimente, asociația va organiza noi ediții ale Caravanei Docuart (caravana.docuart.ro) și Bucharest Art Film Festival. Caravana va plimba prin țară, în această primăvară, o selecție de filme îndrăgite în cadrul festivalului de documentar București Docuart Fest 2016. Aceasta este cea de-a 4-a ediție a proiectului, care este co-finanțat în acest an de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Un alt eveniment mai recent în portofoliul asociației este festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival (artfilmfestival.ro), care a debutat anul trecut cu o ediție dedicată lui Constantin Brâncuși, iar organizatorii anunță că focusul în 2017 se mută pe Pictură. Datele oficiale ale desfășurării evenimentelor vor fi anunțate curând.

„Anul acesta, Docuart și-a propus să facă invitația în lumea documentarului românesc mai irezistibilă ca niciodată. În sensul acesta, gândim evenimente și activități cu iz profund inovator pe care abia așteptăm să le împărtășim prietenilor cinefili. Două dintre acestea își vor face apariția încă din ianuarie pe site, iar încetul cu încetul ne vom îngriji să vă avem alături, sperăm noi, cât mai multe zile din calendarul pentru 2017”, declară Daniela Apostol, președintele asociației Docuart.

Asociația are ca scop promovarea filmului documentar românesc, a tinerilor regizori și încurajarea producției acestui gen cinematografic. Astfel, Docuart a inițiat proiecte ca: festivalul de film documentar românesc București Docuart Fest (festival.docuart.ro), extensia sa – Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart -, Proiecțiile Docuart în capitală și Cluj-Napoca, dar și festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival.

Foto: Docuart – facebook

11
/06
/14

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat spectaculos pe 8 iunie, cu premiera mult-așteptată a filmului Boyhood (r. Richard Linklater) la care au asistat aproape 2000 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. În cele 10 zile de festival, TIFF-ul a transformat orașul într-un imens centru cultural, cu sute de proiecții, lansări, concerte, masterclass-uri și dezbateri.

10
/06
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la film! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „Legendele din Oz: Întoarcerea lui Dorothy”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

04
/06
/14

Prima jumătate a TIFF 13 a însemnat, personal, cinci zile cu destule filme bune (noi), câteva mari filme (vechi), două-trei rateuri, un concert-eveniment care a reînviat „Crucișătorul Potiomkin” (1925), o conferință pentru salvarea cinematografelor de stat și o neîntreruptă alergătură între săli de proiecție.

04
/06
/14

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educație cinematografică și socială din țară, care a ajuns la ediția a IV-a.

03
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema in aer liber debuteaza vara aceasta, in premiera, la Teatrul de Vara din Targu-Mures (Piata Trandafirilor nr. 42), in perioada 5 - 8 iunie. De joi pana duminica, de la ora 21.30, muresenii sunt primii norocosi care vor putea viziona cele mai aclamate filme europene si de autor din ultimul an, unele proiectate in premiera nationala.

02
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber poposeşte vara aceasta, pentru al treilea an la rând, în Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 10 - 15 iunie. De marţi până duminică, începând cu ora 21.30, braşovenii vor putea viziona o selecţie de excepţie de filme europene şi de autor, sub cerul liber.

02
/06
/14

Prima și cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul și autoritățile și să găsească soluții pentru refacerea rețelei de cinematografe din România, „Salvați Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

01
/06
/14

INTERVIU Într-un interviu acordat Ziarului Metropolis la Cluj, cu ocazia conferinței ”Salvați Marele Ecran” din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai-8 iunie), președintele TIFF și regizorul Tudor Giurgiu a explicat de ce trebuie salvate cinematografele din țară și cum vrea să facă acest lucru.

31
/05
/14

Cea de-a 13-a ediție (30 mai-8 iunie) a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a găzduit sâmbătă conferința internațională Salvați Marele Ecran, ca parte a unei campanii începute în luna martie.

31
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. „Walesa”, cel mai nou film al lui Andrzej Wajda, este un exercițiu de admirație care, prin amestecul său vioi de reconstituire istorică și imagini-document, încununează preocuparea de-o viață a consacratului cineast polonez de a cerceta trecutul țării sale.