Documentare din Franța și discuții despre mediu cu cineaști și specialiști din străinătate la Pelicam 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-din-franta-si-discutii-despre-mediu-cu-cineasti-si-specialisti-din-strainatate-la-pelicam-2019/

Cultura franceză se va dezvălui iubitorilor de filme care vor veni la Pelicam  – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (20-23 iunie, Tulcea), printr-o serie de evenimente ce au loc în cadrul Sezonului România – Franţa 2019.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2019

Programul cuprinde o selecție specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța: producții recente, dintre cele mai diverse, precum și întâlniri cu regizori, producători și specialiști de mediu din Franța, în cadrul dezbaterilor Pelicam Talks – discuții pe teme de mediu cu publicul Pelicam, care au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani.

Alegerile de azi vor contura peisajele naturale de mâine, în special pădurile. Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obținut premiul secțiunii Semaine de la critique, documentarul Le temps de forêts / The time of forests (Franța, 2018) reflectă starea pădurilor din Franța: peisaje idilice și pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. Regizorul francez François-Xavier Drouet va veni la Pelicam pentru o discuție cu publicul cu tema “Pădurile și resursele lor” – Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situației din Franța.

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaște delimitări teritoriale și este un subiect cu o rezonanță puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu temaPădurile și resursele lor” va avea un cadru de discuție mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitații la dezbatere se numără și Romana Puiuleț, co-fondator Rise Project.

Le temps des forêts

 Cum a ajuns roșia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriașă și ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global aflăm din documentarul francez: The Empire of Red Gold /  Imperiul Aurului Roșu (2017), în timp ce documentarul The Carnivore’s Dilemma (Franța, 2018) vine cu o viziune amplă asupra opțiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuși niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piață. Ambele filme vor fi suport de discuție pentru o altă dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuție este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne, prin care a reușit să creeze o piață de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât și în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor și al fructelor produse organic, local.

Situația pădurilor și alternativele la agricultura intensivă nu sunt singurele tematici abordate la Pelicam Talks anul acesta. Publicul Pelicam va putea să câștige alte puncte de vedere asupra încălzirii globale participând la dezbaterea Pelicam Talks cu temaSchimbări climatice, la care va fi prezent și cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internațional în chimie atmosferică. Din România, invitat va fi Bogdan Gioară,  fondatorul Reper 21, o organizație pe care a înființat-o din dorința de a promova tot ce ține de principiile dezvoltării durabile.

Le temps des forêts

Tot parte a secțiunii de film dedicată culturii franceze va fi proiectat la Pelicam și documentarul Zones Humides (Franța. 2017). Filmul urmărește mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botaniști, ecologiști care își propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă și biodiversitate: părți ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoțit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franța dedicat mediului înconjurător: FReDD (Film Research and Sustainable Development) va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiției Black Sea Docs – dedicată documentarelor produse în țările din jurul Mării Negre, dar și ca partener al festivalului Pelicam. Anul acesta, festivalurile Pelicam și FReDD se află într-un schimb cultural care susține vizibilitatea filmelor de mediu de origine română și franceză: “Perspective incrucișate mediu, cultură artistică si științifică, PELICAM (Tulcea) și FReDD (Toulouse).

 Afinitatea festivalului Pelicam față de cultura franceză se extinde dincolo de cinematografie. Pentru al 5-lea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a Universității București. 10 studenți și masteranzi în jurnalism, precum și tineri jurnaliști din 23 de țări, vorbitori de limba franceză, vor realiza reportaje radiofonice pe tema mediului înconjurător în Delta Dunării. Radio Pelicam va transmite zilnic emisiuni deschise publicului, care vor fi difuzate și online.

 Selecția de filme dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța, precum și întâlnirile publicului Pelicam cu cineaști și specialiști de mediu din Franța vor fi prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

www.sezonulromaniafranta.ro

***

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),  Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român, Primăriei Muncipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și Fundației pentru Parteneriat.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.