Documentarul „Atelier Cehov – Silviu Purcărete”, difuzat în premieră online
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-atelier-cehov-silviu-purcarete-difuzat-in-premiera-online/

Festivalul Naţional de Teatru anunţă difuzarea publică a documentarului „Atelier Cehov – Silviu Purcărete” – un making-of al Atelierului Cehov – Purcărete (organizat de FNT la Sinaia în iulie 2018). Documentarul va fi difuzat miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 22.00, în premieră online pe site-ul www.fnt.ro, pe pagina de Facebook a FNT şi pe contul de Youtube al UNITER.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

Pe contul de Facebook al FNT difuzarea documentarului se va face în sistem de premieră live (videoul va fi difuzat timp de o oră și 28 de minute, live, pe Facebook – dându-le tuturor celor interesați posibilitatea să interacționeze prin comentarii, like, love, share etc.).

Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, s-a desfășurat în perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la care au fost invitați să participe 18 actori din întreaga țară: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.

„Îmi sunt foarte dragi toți actorii pe care i-am cunoscut aici și știu că a fost făcută o selecție foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu; și asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Fiecare dintre ei mi s-au părut persoane încântătoare, cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe.” – Silviu Purcărete.

O prezență discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităților desfășurate, precum și ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete au fost adunate într-un film-document, prezentat publicului în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru.

„Ce poţi face când întâlneşti 18 actori extrem de talentaţi şi pe Silviu Purcărete? Te retragi cât mai discret în spatele aparatului de filmat şi încerci să capturezi cât mai fidel cheful de joacă, energia, bucuria, emoţia, talentul creatorilor pe care îi ai în faţă. Unul dintre personajele filmului spune la un moment dat: «…Domnul Silviu Purcărete este o lume fascinantă, e ca o bibliotecă imensă, plină de povești». La Sinaia a fost una dintre ele.” – Alexandru Condurache

Atelierul Cehov–Purcărete s-a desfășurat în spațiile Centrului Cultural Carmen Sylva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu, directorul Festivalului, fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spații.

A 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 18-27 octombrie 2019.

Foto: Atelier Cehov – Silviu Purcărete – fnt.ro

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.