Invitați celebri, confirmați la FILIT 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitati-celebri-confirmati-la-filit-2023/

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunţă primele nume ale invitaţilor care vor lua parte la cea de-a XI-a ediţie a evenimentului.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 septembrie 2023

În perioada 18-22 octombrie 2023, publicul va avea șansa de a întâlni invitați din 25 de țări, nume importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară. Printre aceștia se regăsesc cei mai îndrăgiți autori în România ultimilor ani, aflați mereu în topurile de vânzări: Markus Zusak (autorul bestseller-ului Hoțul de cărți, un scriitor considerat un „fenomen literar”), Guzel Iahina (una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel international, cu romane traduse în peste 40 de țări), Eric-Emmanuel Schmitt (autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste patruzeci și cinci de limbi și câștigător a peste douăzeci de premii literare), Burhan Sönmez (tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional), Mircea Cărtărescu (cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale).

Alți invitați din străinătate prezenți la FILIT 2023, multipremiați la nivel internațional și traduși în numeroase limbi, sunt: Giulia Caminito (Italia), Lidija Dimkovska (Macedonia de Nord), Monika Fagerholm (Finlanda), Franzobel (Austria), Petra Hůlová (Republica Cehă), Maylis de Kerangal (Franța), Ana Merino (Spania/SUA), Auður Ava Ólafsdóttir (Islanda), Karina Sainz Borgo (Venezuela/Spania), Ingo Schultze (Germania), Morten Strøksnes (Norvegia).

Lista invitaților continuă cu traducătorii străini care s-au îndrăgostit de literatura română și au contribuit la traducerea și publicarea în țările lor de origine a zeci de scriitori români. Aceștia sunt Elena Borrás García (Spania), Goran Čolakhodžić (Croația), Antònia Escandell Tur (Spania), André Ferenc (România), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Manuela Klenke (Germania), Jozefina Komporaly (Regatul Unit), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Stéphane Lambion (Belgia), Roberto Merlo (Italia).

De asemenea, la FILIT 2023 vor participa autorii români Cristina Alexandrescu, Lilia Calancea, Gabriel Cărtărescu, Magda Cârneci, Cristina Chira, Cristian Fulaș, Mihai Iovănel, Cosmin Leucuța, Cătălina Matei, Ștefania Mihalache, Artiom Oleacu, Radu Paraschivescu, Florin Partene, Alina Purcaru, Mihai Radu, Dan Sociu, Ioana Stăncescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Vasilescu și Augustina Visan.

Casa Copilăriei îi va avea ca oaspeți pe Lavinia Braniște, Cristina Centea, Laura Grünberg, Ana-Maria Sandu și Piotr Socha, iar la Casa Fantasy publicul îi va putea întâlni pe Anamaria Borlan, Teodora Matei, Monica Ramirez, Doina Roman și Mircea Țara.

Organizatorii precizează că numele de mai sus reprezintă doar prima parte a invitaților de la FILIT 2023. Va urma o listă a invitaților speciali, ce vor fi în centrul numeroaselor evenimente, dezbateri și întâlniri profesionale: scriitori, manageri culturali, editori, jurnaliști, activiști, muzicieni, fotografi.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Mai multe detalii despre invitați, program și evenimente vor fi publicate pe site-ul www.filit-iasi.ro.

 

 



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.