Documentarul OFF Ways deschide Timishort 7
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-off-ways-deschide-timishort-7/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecţia de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2015

Pe data de 21 decembrie 1989, membrii legendarei trupe de muzică Einstuerzende Neubauten s-au pus pe drum pentru primul lor concert în  Berlinul de Est (încă capitala Republicii Democrate Germane).

Este un drum ciudat din cartierul vestic Kreuzberg până în cartierul estic Lichtenberg al orașului german împărțit în două de un zid și de controale la graniță.

Regizorul Uli M Schueppel, prieten al trupei i-a acompaniat pe cei de la Einstuerzende Neubauten în această zi extraordinară pentru membrii trupei, crescuți în Berlinul de Vest, care până atunci nu au avut permis de acces in RDG.

Concertul a fost posibil datorită intervenției renumitului om de teatru și scriitor Heiner Mueller.

Prezența acestuia în backstage împreună cu o delegație de miniștri francezi este una din întâmplările bizare ale acelei zile. Cât despre publicul redegist, prezent în număr impresionant, acesta asociază numele și conceptul de Einstuerzende Neubauten cu idea de “Vest”.Timishort

Filmul reflectă perspectiva Est-Vest de acum 20 de ani în preajma momentului istoric al reunificării Germaniei.

Începând cu acest concert, filmul este un mozaic al Berlinului într-o călătorie în timp într-o Germanie atemporală. Regizorul Uli M Schueppel va fi prezent la proiecție.

După proiecție are loc performace-ul “Perseverantia” cu muzicienii cunoscuți pe plan internațional Danielle de Picciotto și Alexander Hacke, care călătoresc prin lume din 2010, renunțând la majoritatea posesiunilor materiale.

Danielle de Picciotto este unul dintre fondatorii Love Parade din Berlin. Alexander Hacke este membru al legendarei trupe de muzică industrială Einsturzende Neubauten.

Acești doi refugiați artistic dintr-o lume rapid gentrificată vor susține un concert cu piese din noul album “Tacoma”  al Daniellei, precum și din albumul “Perseverantia” semnat de Danielle și Alexander.

Concertul este însoțit de proiecția jurnalului grafic al lui Danielle de Picciotto, care descrie transformarea lor în artiști nomazi.

Foto: Timishort, OFF Ways – timishort.ro

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.