Documentarul OFF Ways deschide Timishort 7
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-off-ways-deschide-timishort-7/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecţia de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2015

Pe data de 21 decembrie 1989, membrii legendarei trupe de muzică Einstuerzende Neubauten s-au pus pe drum pentru primul lor concert în  Berlinul de Est (încă capitala Republicii Democrate Germane).

Este un drum ciudat din cartierul vestic Kreuzberg până în cartierul estic Lichtenberg al orașului german împărțit în două de un zid și de controale la graniță.

Regizorul Uli M Schueppel, prieten al trupei i-a acompaniat pe cei de la Einstuerzende Neubauten în această zi extraordinară pentru membrii trupei, crescuți în Berlinul de Vest, care până atunci nu au avut permis de acces in RDG.

Concertul a fost posibil datorită intervenției renumitului om de teatru și scriitor Heiner Mueller.

Prezența acestuia în backstage împreună cu o delegație de miniștri francezi este una din întâmplările bizare ale acelei zile. Cât despre publicul redegist, prezent în număr impresionant, acesta asociază numele și conceptul de Einstuerzende Neubauten cu idea de “Vest”.Timishort

Filmul reflectă perspectiva Est-Vest de acum 20 de ani în preajma momentului istoric al reunificării Germaniei.

Începând cu acest concert, filmul este un mozaic al Berlinului într-o călătorie în timp într-o Germanie atemporală. Regizorul Uli M Schueppel va fi prezent la proiecție.

După proiecție are loc performace-ul “Perseverantia” cu muzicienii cunoscuți pe plan internațional Danielle de Picciotto și Alexander Hacke, care călătoresc prin lume din 2010, renunțând la majoritatea posesiunilor materiale.

Danielle de Picciotto este unul dintre fondatorii Love Parade din Berlin. Alexander Hacke este membru al legendarei trupe de muzică industrială Einsturzende Neubauten.

Acești doi refugiați artistic dintr-o lume rapid gentrificată vor susține un concert cu piese din noul album “Tacoma”  al Daniellei, precum și din albumul “Perseverantia” semnat de Danielle și Alexander.

Concertul este însoțit de proiecția jurnalului grafic al lui Danielle de Picciotto, care descrie transformarea lor în artiști nomazi.

Foto: Timishort, OFF Ways – timishort.ro

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.