Documentarul satiric „Al cui câine sunt?”, are premiera internațională la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-satiric-al-cui-caine-sunt-are-premiera-internationala-la-varsovia/

Documentarul scris şi regizat de Róbert Lakatos, va avea premiera internaţională la cea de-a 38-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia (14 – 23 octombrie), în secţiunea Free Spirit, dedicată producţiilor independente şi inovatoare din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|10 octombrie 2022

Filmul va concura cu alte 11 producții pentru premiul Free Spirit și mențiuni speciale, acordate de un juriu alcătuit din cineaste din Israel, Polonia și Italia.

Prezența filmului la Varșovia este susținută de UPFAR-ARGOA și Centrul Național al Cinematografiei.

Documentarul va fi prezentat în avanpremieră națională în competiția Astra Film Festival, care are loc între 9 și 16 octombrie.

„Al cui câine sunt? / Whose Dog Am I?”, va fi proiectat în cadrul evenimentului de la Sibiu vineri, 14 octombrie, ora 20:00 la Cine Gold si duminică, 16 octombrie, ora 19:00 la Cine Gold. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorului Róbert Lakatos.

Filmul va rula în cadrul programului „Avanpremierele Toamnei” la Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment ce se va desfășura între 21-30 octombrie, și va avea premiera în cinematografele din România pe 4 noiembrie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

Acest eseu documentar satiric vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii sunt crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile sunt rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este Federația Canină Internațională. Regizorul este cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică.

„Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă”, spune regizorul Róbert Lakatos. „În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”.

„Al cui câine sunt?” vorbește cu mult umor despre probleme sociale și politice serioase.

În lungmetraj apar: Róbert Lakatos, Ilona Lakatos, Gheorghe Lakatos, Artúr Lakatos,  Csaba-Zsolt Lokodi, Csaba Borboly, Attila Simon, Károly Fésüs, József Hódosi, dr. Péter Madaras, dr. Farkas Szentkúti, dr. Cristian Pop, Dr. Ferenc Szaniszló, Dr. Lídia Szíjártó, Dr. István Urák, László Baconyi, Mihály Szőcs, Ferenc Sára, Krisztián Havas, Csaba Hegedűs, Ibolya Molnár, Beáta Bán, Márta László.

Producătorii filmului sunt Rita Balogh, Ada Solomon și Alexandru Solomon. Imaginea este semnată de Attila Bán, înregistrarea sunetului de Zsófia Makkai, montajul – de László Dunai, efectele speciale de Alexandru Böjthe, iar designul de sunet – de Rudolf Várhegyi.

„Al cui câine sunt?”, producție Other Films Ungaria și microFILM România, este finanțat de National Film Institute – Ungaria, Centrul Național al Cinematografiei, Media Desk – programul Creative Europe și Televiziunea Română.

Róbert Lakatos, născut în 1968, la Cluj-Napoca, este regizor de film și director de imagine, Conf. Univ. și locțiitor șef de catedră al Departamentului Media, secția Film, Fotografie și Media din cadrul Universității Sapientia, Universitatea Maghiară din Transilvania (Cluj-Napoca).

În anul 2000, a absolvit secția de imagine a Școlii Naționale de Film din Polonia din Lódz. Pentru filmele sale, a primit mai multe premii, precum Europa Cinemas Label la Karlovy Vary 2008, Golden Dove la Leipzig și premiul Criticii de film din Ungaria.

A debutat regizoral în 2003, cu scurtmetrajul documentar „Csendország / Tărâmul liniștii”. Acestui film i-au urmat două scurtmetraje documentare și de ficțiune, iar primul lungmetraj de docu-ficțiune a fost „Bahrtalo! / Hai noroc!”, lansat în 2008.

„Al cui câine sunt?” este primul lungmetraj documentar regizat de Róbert Lakatos.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.