VIDEO Documente rare, asociate ,,Listei lui Schindler” au fost vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/documente-rare-asociate-listei-lui-schindler-au-fost-vandute-la-licitatie-cu-122-000-de-dolari/

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Printre aceste documente s-a aflat şi o scrisoare de o pagină, semnată de Oskar Schindler şi datată 22 august 1944, trimisă de la fabrica sa de email din Cracovia, unde industriaşul german angajase peste 1.000 de muncitori evrei, salvându-i astfel dintr-un lagăr de concentrare nazist din apropiere.

Scrisoarea a fost scrisă în numele unuia dintre angajaţii lui Schindler, Adam Dziedzic, care ,,obţinuse un permis de descărcare şi de asamblare a unui utilaj necesar în război şi care fusese trimis la Sudetengau”, a precizat casa de licitaţii RR Auction of Amherst din New Hampshire.

O poveste devenită film

Povestea industriaşului Oskar Schindler a fost prezentată în romanul ,,Schindler’s Ark”, publicat în 1982 de autorul australian Thomas Keneally, devenit punctul de plecare al filmului ,,Lista lui Schindler”, regizat de Steven Spielberg în 1993, un lungmetraj care a primit şapte premii Oscar.

Oskar Schindler a aflat în vara anului 1944 că naziştii plănuiau să închidă toate fabricile care nu aveau legătură cu efortul de război al Germaniei. Prin mită şi legături personale, Oskar Schindler a obţinut permisiunea de a produce armament şi şi-a mutat fabrica – şi muncitorii săi – la Brunnlitz, în Sudetenland sau Sudetengau, aflat pe teritoriul actualei Republici Cehe.

Cele nouă sau 10 liste cu numele muncitorilor săi pe care industriaşul german le-a trimis naziştilor pentru aprobare au devenit cunoscute ulterior sub numele colectiv ,,Lista lui Schindler”, notează Mediafax.

Potrivit casei RR Auction of Amherst, un colecţionar anonim a plătit pentru acea scrisoare de o pagină suma de 59.135 de dolari şi încă 63.426 de dolari pentru planurile de construcţie a fabricii de muniţie a lui Schindler de la Cracovia.

Foto credit: Scribd, Dailymail Online

14
/09
/15

Marţi, 15 septembrie, ora 19.00, iubitorii de literatură sunt invitaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Irina Margareta Nistor, Ioana Bâldea Constantinescu, Iuliana Alexa şi Laura Câlţea despre romanul Ora de aur al scriitoarei americane Ann Leary. O carte devenită bestseller New York Times la scurt timp după apariţie, nominalizată la IMPAC Dublin Literary Award şi aflată în curs de ecranizare cu Meryl Streep şi Robert De Niro în rolurile principale. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction.

12
/09
/15

Au mai rămas doar două zile până la deschiderea noului an școlar. Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară, ajuns în acest an la ediția cu numărul 13, se va desfășura în perioada 16 – 27 septembrie și va fi găzduit în premieră de Parcul Cișmigiu – intrarea din Bulevardul Regina Elisabeta, în vecinătatea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.