România, în premieră la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (26 – 30 august)
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-premiera-la-targul-international-de-carte-de-la-beijing-26-30-august/

România participă pentru prima dată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Discover Romania between the books covers. Aflat la cea de a 22-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2015

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România.

Programul românesc include dezbateri și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari și jurnaliști români și chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale.

Din delegația românească fac parte scriitorii Eugen Uricaru și Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spațiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum și albume editate de Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Pe lângă manifestările programate de organizatori, ICR Beijing a pregătit o serie de evenimente:

–           Marcarea Zilei Limbii Române, cu participarea scriitoriilor români prezenți la târg și a prof. univ. Wang Tieshan, Beijingpreședintele interimar al Asociației de prietenie China-România

–           Atelier de traducere din limba română în limba chineză, primul de acest fel din China, cu acordarea unor Diplome de Excelență.

–           Întâlnire între scriitorii români prezenți la Beijing și scriitori chinezi, organizată împreună cu Asociația Scriitorilor din China.

–           Prezentarea piesei Funcționarul destinului pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de autorul piesei, Horia Gârbea.

–           Lansarea romanului Amorțire de Florin Lăzărescu, apărut recent de Editura Literatura Poporului, cea mai mare editură din China.

–           Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

Foto: Târgul Internațional de Carte de la Beijing – facebook

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.