Documente străvechi care descriu viaţa evreilor din Asia Centrală, descoperite în Afganistan
https://www.ziarulmetropolis.ro/documente-stravechi-care-descriu-viata-evreilor-din-asia-centrala-descoperite-in-afganistan/

Mai multe documente străvechi, care oferă o privire de ansamblu inedită despre viaţa de zi cu zi a comunităţii evreieşti din Asia Centrală, în Evul Mediu, au fost descoperite într-o peşteră din Afganistan şi au fost prezentate în premieră joi la Ierusalim. „Este pentru prima dată când am alcătuit o colecţie importantă de documente care […]

Un articol de Andrada Văsii|10 ianuarie 2013

Mai multe documente străvechi, care oferă o privire de ansamblu inedită despre viaţa de zi cu zi a comunităţii evreieşti din Asia Centrală, în Evul Mediu, au fost descoperite într-o peşteră din Afganistan şi au fost prezentate în premieră joi la Ierusalim.

„Este pentru prima dată când am alcătuit o colecţie importantă de documente care evocă civilizaţia şi cultura evreilor din acele ţinuturi”, la începutul secolului al XI-lea, a declarat profesorul Haggai Ben-Shammai, directorul Bibliotecii Naţionale din Israel.

Documentele au fost descoperite din întâmplare într-o peşteră ocupată de vulpi, în urmă cu doi ani, în nordul Afganistanului.

Ele au fost găsite într-o „geniza”, o ascunzătoare amenajată cu scopul de a adăposti în mod tradiţional documente cu un caracter religios, care nu pot fi pur şi simplu aruncate şi îngropate.

Geniza afgană, cea mai îndepărtată geografic de Israel descoperită până în prezent, conţinea câteva sute de documente, care au intrat apoi în posesia mai multor colecţionari şi comercianţi din lumea întreagă.

Biblioteca Naţională din Israel a cumpărat de curând 29 dintre acele documente de la un comerciant din Ierusalim şi le-a prezentat presei în cursul zilei de joi.

Colecţia include documente redactate în limba iudeo-persană, dialectul dominant din epocă, transcris cu caractere arabe şi ebraice şi traduse în limbile arabă şi ebraică.

Acele documente atestă în premieră implantarea unei comunităţi evreieşti într-un loc central de pe ruta comercială care lega China de Occident. Ele conţin printre altele şi un comentariu despre „Cartea lui Isaia” făcut de un exeget al secolului al X-lea, Saadia Gaon.

„Până acum, nu aveam niciun document care să ateste prezenţa evreilor în această parte a lumii persane”, a declarat Haggai Ben-Shammai, care a spus că Biblioteca Naţională din Israel se pregăteşte să pună aceste documente la dispoziţia tuturor utilizatorilor, publicându-le pe internet.

 

 

Sursa: Mediafax

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.