Doi giganți din industria cinematografică mondială vor distribui și promova filmul “colectiv” în America de Nord
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-giganti-din-industria-cinematografica-mondiala-vor-distribui-si-promova-filmul-colectiv-in-america-de-nord/

Magnolia Pictures şi Participant, două nume grele din industria cinematografică mondială, anunţă obţinerea drepturilor de distribuţie şi promovare în America de Nord pentru „colectiv”, filmul documentar de cinema regizat de Alexander Nanau, care urmăreşte întâmplările desfăşurate în România în primul an de după incediul din clubul Colectiv. „Tensionat, emoţional şi atent editat, acest expozeu al corupţiei lipsite de suflet va avea un ecou puternic şi va genera furie mult timp după ce turul de festivaluri se va fi încheiat” – The Hollywood Reporter

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2019

Magnolia Pictures și Participant au în portofoliu producții de succes, câștigătoare sau nominalizate la Oscar sau Palme d’Or, precum Spotlight, The Post, Green Book, Roma, Shoplifters, Good Night and Good luck sau The Square.

Evenimentul reprezintă o premieră pentru cinematografia autohtonă, fiind prima oară când un film din România intră în portofoliul ambilor giganți.

Regizat de către Alexander Nanau, laureat Emmy pentru Lumea văzută de Ion B. și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film pentru Toto și surorile lui, „colectiv” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneția și premiera nord-americană la Festivalul Internațional de Film Toronto. Pelicula românească a fost foarte apreciată de către criticii de film și jurnaliștii prezenți la ambele festivaluri. Filmul „colectiv” este o productie Romania/Luxembourg produsa de catre Alexander Nanau Production, HBO Europe și Samsa Film Luxembourg.

 „Din când în când un film nu doar îți deschide ochii, ci te sfâșie, expunându-ți o prăpastie în moralitate ce rezonează mai departe decât țara de origine a producției. „colectiv”, filmul lui Alexander Nanau este o producție remarcabilă despre un nivel al corupției de neimaginat, chiar în centrul sistemului medical din România. Un film cu adevărat ancorat în vremurile în care trăim, ce merită expunere pe scară largă”Variety

Ce se întâmplă după [incendiu] este un studiu despre modul în care birocrația defectuoasă infectează fiecare aspect al unei societăți și motivul pentru care avem nevoie de o presă încăpățânată. Absolut genial” – Rolling Stone

„ Nu veți vedea un film mai relevant despre America zilelor noastre” – Washington Post

„Tensionat, emoțional și atent editat, acest expozeu al corupției lipsite de suflet va avea un ecou puternic și va genera furie mult timp după ce turul de festivaluri se va fi încheiat” – The Hollywood Reporter

 „colectiv” este o remarcabilă realizare în cadrul filmelor de investigație,” a declarat președintele Magnolia Pictures, Eamonn Bowles. „Alexander Nanau ne dezvăluie un labirint incredibil, compus din eroi improbabili și răufăcători instituționali, care ar trebui să reprezinte un avertisment serios pentru toți cei care cred într-o societate civilizată”, a mai adăugat acesta.

„Ne mândrim foarte mult cu o moștenire a filmelor despre jurnaliști de investigație care expun corupția și nedreptatea, de la Spotlight și The Post, la Citizenfour și Page One: Inside The New York Times”. De asemenea, suntem încântați să lucrăm cu prietenii noștri de la Magnolia la filmul absolut extraordinar al lui Alexander Nanau”, declară Diane Weyermann, Chief Content Officer- Participant.

“colectiv” spune povestea primului an după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Sunt convins că alături de Magnolia și Participant „colectiv va ajunge la un public larg în America de Nord. Cred în puterea cinematografului și sper că filmul va contribui la o mai bună înțelegere a forțelor care actioneaza asupra vieților noastre private în democrațiile în declin ale zilelor noastre. Mă simt onorat să pornesc în această călătorie alături de cei mai buni din domeniu și să duc atât de departe, împreună cu ei, povestea “colectiv”, o poveste care nu trebuie să fie uitată”, a declarat Alexander Nanau, regizorul filmului.

Participant și Magnolia au colaborat cu succes pentru numeroase filme importante. Cea mai recentă colaborare a lor, RBG, nominalizată la Oscar pentru cel mai bun documentar, a devenit un fenomen în social media, fiind și la nivel mondial un succes enorm de public. De asemenea, cele două companii au lucrat împreună și la Food Inc, nominalizat la Oscar, peliculă care a șocat o lume întreagă, expunând problemele din industria alimentară din SUA. Magnolia va lansa, de asemenea, producția Participant, SLAY THE DRAGON, în 2020.

Distribuția în SUA a fost negociată de Magnolia EVP Dori Begley și Magnolia SVP Acquisitions John Von Thaden cu Cinetic Media și Cinephil în numele realizatorilor, precum și Danice Woodley, Prim Vice-Președinte al Business and Legal Affairs al companiei Participant.

# # #

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în co-producție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel. Filmul va fi disponibil pe HBO GO și la HBO și va fi distribuit în primăvara anului viitor în cinematografele din țară de către Bad Unicorn, cu susținerea Voodoo Films.

Din echipa de producție fac parte Alexander Nanau (regizor, cameră, montaj, producător), Mihai Grecea (colaborator artistic), Antoaneta Opriș (dramaturgie), Bianca Oana (producător Alexander Nanau Production), Hanka Kastelicova (producător HBO Europe), Alina David (producător HBO România) și Bernard Michaux (producător Samsa Film).

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

Despre PARTICIPANT MEDIA

Fondată de către președintele Jeff Skoll și aflată sub conducerea CEO-ului David Linde, Participant (www.participantmedia.com) combină puterea poveștilor bine bine spuse cu modul în care acestea au un impact în lume, dar și cu cele mai importante teme ale prezentului. Prin rețeaua sa mondială de distribuție tradițională si digitală, în parteneriate cu organizații non-profit și ONG-uri, Participant vorbește direct despre ascensiunea „consumatorului conștient”, reprezentând peste 2 miliarde de consumatori din lumea întreagă. Generatori de conținut de calitate și lider de conținut în industrie, Participant produce până la șase filme narative, filme feature, cinci filme documentare, trei serii episodice de televiziune, și mai mult de 30 de ore de conținut digital în formă scurtă, prin intermediul filialei sale digitale Soul Pancake. Participant, printre cele peste 100 de filme din portofoliu, WONDER, CONTAGION, LINCOLN, THE HELP, CITIZENFOUR, RBG, FOOD, INC., și AN INCONVENIENT TRUTH, au câștigat 73  nominalizări la Oscar, din care a obținut 18 premii, inclusiv pentru cea mai bună imagine pentru SPOTLIGHT și pentru GREEN BOOK și cel mai bun film într-o limbă străină pentru ROMA și A FANTASTIC WOMAN. Divizia de digital câștigătoare a multor premii a Particpant, SoulPancake (www.soulpancake.com), are în portofoliu titluri precum Kid President și The Science of Happiness ajungând la o audiență de peste 9.000.000 de fani.  Puteti urmări Participant pe Social Media pe Twitter (@Participant)  și pe  Facebook  și  Instagram, iarSoulPancake pe Twitter (@soulpancake)  și pe  Facebook  și  Instagram.

Despre MAGNOLIA PICTURES

Lider în industria distribuției independente de film de aproape 20 de ani, Magnolia Pictures este ramură a companiei Wagner/Cuban care se ocupă de distribuția cinematografică și de divertisment. Printre lansările recente se numără: RAISE HELL: THE LIFE AND TIMES OF MOLLY IVINS (un nou documentar despre excepționalii jurnaliști texani, premiera la Festivalul de film Sundance și câștigător al Premiul Publicului la SXSW); COLD CASE HAMMARSKJOLD (film documentar premiat la Sundance); MIKE WALLACE IS HERE (documentar despre legendarul „60 Minutes newsman”; TONI MORRISON: THE PIECES I AM (film care celebrează viața și cariera modelului literar,  câștigător Palme d’Or și nominalizat la Oscar), SHOPLIFTERS (de la renumitul regizor japonez Hirokazu Kore-Eda);  SUPPORT THE GIRLS (opera îndelung apreciată a lui Andrew Bujalski în a cărei componență se află câștigătoarea premilui New York Film Critics Circle Best Actress, Regina Hall); RBG (senzația Box Office și nominalizat la Oscar, un de film Betsy West și Julie Cohen despre viața și moștenirea legală a Curții Supreme de Justiție, Ruth Bader Ginsburg); THE SQUARE (filmul lui Ruben Östlund, câștigător în 2007 Palme D’or și nominalizat la Oscar) și I AM NOT YOUR NEGRO (opera lui Raoul Peck și a lui James Baldwi, nominalizată la Oscar). Aparițiile viitoare includ MISTER AMERICA (o nouă comedie cu Tim Heidecker și Gregg Turkington); SCANDALOUS (o poveste palpitantă a National Enquirer;  câștigătoarea premiului Cannes Best Actress sci-fi feature Little Joe); CUNNINGHAM (documentarul imersiv al regizorului Alla Kovgan despre coregraful american Merce Cunningham); ONCE WERE BROTHERS: ROBBIE ROBERTSON AND THE BAND (gala de deschidere a Festivalului de film de la Toronto); THE WHISTLERS/ LA GOMERA (thrillerul românesc care a avut premiera în competiția de la Cannes); SLAY THE DRAGON (un documentar despre manipularea electorală); și povestea de dragoste TWO OF US (debutul regizoral al  Franței, regizorul italian Filippo Meneghetti).

Despre MAGNOLIA PICTURES INTERNATIONAL

Magnolia Pictures International este partea de vânzări a Magnolia, cu un portofoliu de peste 100 de titluri. De-a lungul anilor, Magnolia International a lucrat la distribuția internațională a mai multor documentare majore inclusiv RBG, LO AND BEHOLD: REVERIES OF THE CONNECTED WORLD, THE WOLFPACK, și IRIS, creații apreciate de critici ca LUCKY, TANGERINE, GOOD NIGHT AND GOOD LUCK, TWO LOVERS; THE EYES OF MY MOTHER, TROLLHUNTER, și HONEYMOON. Filmele apărute în 2019 includ și documentarele Sundance HAIL SATAN și THE BRINK, thrillerul BODY AT BRIGHTON ROCK și westernul horror THE WIND.

Despre HBO Europe

În Europa, HBO oferă programe abonaților prin intermediul a cinci servicii care acoperă 21 de țări. În Europa Centrală HBO este disponibil direct abonaților și prin operatori din Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia & Herțegovina și Moldova. În Scandinavia, HBO Nordic (The Home of Series) oferă un serviciu premium SVOD direct consumatorilor și prin operatori-parteneri în Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca. În Spania, HBO España este disponibil ca serviciu SVOD și prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Spania. În Țările Baltice, conținutul HBO este disponibil prin partenerul exclusiv Telia în Estonia, Letonia și Lituania.În februarie 2019, HBO Portugalia a fost lansat ca un serviciu de SVOD direct către abonați și prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Portugalia. HBO Europe produce conținut original local în Europa Centrală din 2010, iar din 2016 și-a extins activitatea de producție în Scandinavia și Spania.

Despre Samsa Film

Samsa Film a fost înființată în 1986 în Luxemburg. Este, după mărimea companiei și numărul de filme produse, cea mai mare casă de producție din țară. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe lângă documentare și scurt metraje, multe dintre ele premiate în festivaluri internaționale ca Berlin, Cannes, Veneția, San Sebastian și Toronto. După mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de conținut din Europa.

 Foto: colectiv – facebook

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.