Doi tenori – Roberto Alagna și Piotr Beczala, două discuri, un singur subiect – Franța
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tenori-roberto-alagna-si-piotr-beczala-doua-discuri-un-singur-subiect-franta/

Doi dintre cei mai mari tenori ai momentului, francezul Roberto Alagna şi polonezul Piotr Beczala şi două albume cu un repertoriu care pune în lumină în special opera franceză, apărute la interval de doar o săptămână: este un moment de sărbătoare pentru cei care iubesc teatrul liric.

Un articol de       Cristina Comandaşu|9 martie 2015

Și un motiv în plus pentru noi de a afla mai multe despre acești tenori, unul mai aproape de România: este vorba, bineînțeles, de Roberto Alagna, ce-l care i-a fost soț Angelei Gheorghiu până în 2013 și care a învățat și limba română (eu l-am ascultat interpretând foarte frumos și un colind românesc).

Roberto Alagna

Cred de altfel că i-a fost simplu să învețe limba română, atât de apropiată de italiana lui maternă: Roberto Alagna s-a născut în Franța din părinți sicilieni și a obținut cetățenia franceză abia când avea 18 ani. Drumul profesional parcurs de Roberto Alagna este unul hollywoodian: de la adolescentul care cânta în baruri pentru bacșișuri, până la statura actuală de cel mai important tenor al Franței.

Da, Roberto Alagna este nu doar cel mai important tenor al Franței, ci și unul dintre cei mai mari ai lumii. Împlinește anul acesta, în iunie, 52 ani, dar pare mai tânăr ca niciodată. În această stagiune debutează în nu mai puțin de 4 roluri noi și apare pe cele mai mari scene ale lumii. În mod cert, viața lui este opera și se desfășoară ca o operă: de aceea a și găsit potrivit să-și numească cel mai nou disc “Ma vie est un opera” (apărut în Franța în noiembrie 2014) care în versiunea internațională poartă numele “My life is an opera”, album lansat în 10 februarie 2015.

La începutul toamnei 2014, Roberto Alagna a înregistrat la Londra, alături de prietenul său, dirijorul Yvan Cassar, acest disc ce cuprinde arii emblematice pentru repertoriul și omul Roberto Alagna. Multe dintre ele, evident, sunt arii franceze sau cântate în limba franceză (inclusiv o surprinzătoare versiune în franceză a ariei lui Lenski din opera “Evgheni Oneghin”). Și ca tabloul vieții lui Alagna să fie complet, pe disc apare și actuala parteneră de viață a tenorului, soprana poloneză Aleksandra Kurzak, dar și o arie dintr-o operă creată de unul dintre frații săi, David Alagna.

“My life is an opera” înseamnă și arii celebre, dar și lucrări foarte puțin cunoscute, toate interpretate cu măiestria unui mare tenor pentru care viața este, cu adevărat, opera. Este un album pe care-l puteţi asculta aici. (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/disc.htm?a=1318141&c=3071&g=11)

Piotr Beczala

Un tenor născut într-un mic orăşel din sudul Poloniei, devenit una dintre cele mai importante voci ale teatrului liric contemporan; un tenor care în 16 februarie 2015 şi-a lansat primul său disc de recital cu arii de operă la Deutsche Grammophon, intitulat, surprinzător poate, The French Collection.

De ce surprinzător? Pentru că a cânta arii în limba franceză este o întreprindere grea pentru oricine nu este vorbitor nativ de limba franceză, deci o întreprindere uşor de criticat. Însă Piotr Beczala nu a avut nicio temere – pronunţia sa este ireproşabilă, la fel frazarea şi în general, modul cum ştie să interpreteze această muzică sofisticată.

The French Collection înseamnă o colecţie de 12 arii înregistrate de Piotr Beczala alături de Orchestra Operei Naţionale din Lyon, dirijată de Alain Altinoglu; una dintre ele o are ca protagonistă şi pe soprana germană Diana Damrau. Colaborarea artistică dintre cei doi este deja binecunoscută celor care urmăresc noutăţile din teatrul liric: eu i-am văzut împreună la premiera operei La Traviata care a deschis stagiunea 2013-2014 la Teatrul Scala din Milano. Premiera nu a fost primită bine de (prea) cârcotaşul public de la Scala atunci, aşa că Beczala a declarat că nu va mai reveni vreodată acolo, ceea ce cred că este o pierdere în primul rând pentru teatru, voci de calitatea lui Beczala fiind totuşi destul de rare.

Cred că cele mai multe dintre ariile care se regăsesc pe discul The French Collection sunt practic necunoscute publicului larg, cu excepţia ariei lui Don Jose, aria florii, din opera Carmen de Georges Bizet. Aşa că audiţia acestui disc nu este prilej doar de a asculta una dintre cele mai frumoase voci de tenor liric ale momentului, ci şi de descoperire a unui repertoriu nou, poate pe nedrept neglijat de alţi cântăreţi. Puteţi asculta acest album aici.

Albumele prezentate sunt disponibile şi în România, în magazinele de specialitate şi pe site-urile www.emag.ro şi www.getmusic.ro. Au fost difuzate şi la Radio România Muzical şi sunt incluse în cadrul campaniei „Votează discul de muzică Doi tenori clasică al anului 2015”.

Recital de Ziua Radio România Muzical la Muzeul Cotroceni

Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează în 24 martie un recital cu conotații speciale: pentru că într-o zi de 24 martie, în urmă cu 18 ani, începea să emită postul de radio care rămâne și astăzi unicul dedicat muzicii clasice și de jazz din România.

Recitalul va fi susținut de o tânără pianistă doar cu câțiva ani mai mare decât Radio România Muzical: Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln, desemnată în 2014 studenta anului la categoria arte din cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate.

Recitalul din 24 martie cuprinde un program romantic ambițios și strălucitor: Barcarola op.60, 4 mazurci op.33 și Balada nr.1 de Frederic Chopin, alături de Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și suita “Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Musorgski.

Foto:  Doi tenori ,Roberto Alagna  și Piotr Beczala – wikipedia

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.