Doi tineri artişti în recital: violoncelistul Octavian Lup şi pianistul Andrei Licareţ
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tineri-artisti-in-recital-violoncelistul-octavian-lup-si-pianistul-andrei-licaret/

Violoncelistul Octavian Lup şi pianistul Andrei Licareţ apar împreună pe scena Sălii mici a Ateneului Român pe 17 martie, de la ora 19.00, într-un program ambiţios menit a le pune în valoare calităţile de interpreţi de muzică de cameră.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2015

Cu recitaluri și concerte în România și în țări precum Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, violoncelistul OCTAVIAN LUP este unul dintre tinerii muzicieni români cu mari şanse de reuşită pe plan internaţional. În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzica din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației

În 2012 este selectat să partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass, iar în 2014 se clasează între primii șase violonceliști ai concursului George Enescu ajungând până în semifinală.

Octavian Lup este câștigătorul selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția şi a fost distins cu Premiul II la concursul internațional „David Popper” Ungaria. În anul 2010 devine absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebri violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand în anul III la Universitate Națională de Muzică București.

Considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii” (România Literară) şi a cărui „bogată maturitate artistică şi profunzime depăşesc limitele unei simple capacităţi“ (L’Unione Sarda), pianistul ANDREI LICAREŢ este deja un nume afirmat. A susţinut concerte şi recitaluri în oraşe importante din Europa şi din Statele Unite.

A obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. Recent, Andrei Licareţ a obţinut diploma de Graduate Performance Diploma şi Artist Diploma la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moştenirea pianistică preluată de la Beethoven.

Stagiunea de marţi seara

Marti, 17 Martie, 19:00 – 21:00
Ateneul Român, Sala mică

OCTAVIAN LUP – violoncel
ANDREI LICAREŢ – pian

Ludwig van Bethoven
Șapte variațiuni pe o temă de Mozart, WoO46
Franz Schubert
Sonata „Arpeggione”
Frederic Chopin
Andante spianato şi Marea poloneză, op. 22
Robert Schumann
Piese fantezie, op. 73

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari: www.fge.org.ro

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.