„Don Juan“, „seducătorul fatal“, pe scena mare de la Teatrul Naţional Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-juan-seducatorul-fatal-se-va-juca-pe-scena-mare-de-la-tnb/

Regizorul Alexander Morfov revine duminică, 7 aprilie, la Bucureşti cu un moment teatral eveniment, spectacolul multipremiat Don Juan, pe scena mare de la TNB.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

După turneul de succes cu ,,Exilaţii” de acum 3 ani, care l-a făcut cunoscut şi publicului din România, regizorul Alexander Morfov revine la Bucureşti cu un alt eveniment teatral, spectacolul multipremiat „Don Juan“ după Moliere, prezentat de Teatrul Naţional ,,Ivan Vazov” din Sofia.

Don Juan se va juca pe scena mare a TNB, într-o unică reprezentaţie, duminică 7 aprilie 2013, de la ora 19.00.

Unul dintre cei mai importanţi regizori bulgari ai momentului, autor şi al impresionantului spectacol ,,Vizita bătrânei doamne” de la TNB, Alexander Morfov ne propune o versiune proprie după o cunoscută capodoperă a dramaturgiei universale.

Apreciată drept una dintre cele mai interesante, pure şi filosofice interpretări ale mitului lui Don Juan, piesa lui Moliere e transpusă scenic de regizorul bulgar într-o viziune incitantă pentru cei care aşteaptă să-l reîntâlnească pe eternul seducător. Mai mult decât întruchiparea libertinului adulat, dorit şi invidiat, în viziunea lui Morfov, Don Juan este un „seducător fatal”, prevestitor de rele, întruchiparea fără limite a libertăţii: „libertatea este aidoma celebrităţii… depinde de societatea în care trăim.”

Info:

Spectacolul va fi supratitrat în limba română.

Biletele se pun în vânzare sâmbătă 16 martie, la Agenţia de bilete a TNB. Preţul biletelor : 50, 40, 30, 16 lei.

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Din 1 și până în 31 martie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a pornit în octombrie 2010 și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

După aproape 36 ani de la ultima montare importantă pe o scenă bucureşteană, piesa de teatru Hagi Tudose se joacă pe scena Teatrului Metropolis (premiera fiind în octombrie 2016). Capul de afiş este reprezentat de actori consacraţi precum Virgil Ogăşanu, Virginia Mirea, Adela Mărculescu şi Costel Constantin.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...