„Don Quijote”, „Nabucco”, „Giselle” și „Norma”, în această săptămână pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-quijote-nabucco-giselle-si-norma-in-aceasta-saptamana-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

În această săptămână Opera Naţională Bucureşti îşi aşteaptă publicul la mai multe spectacole.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2021

Baletul „Don Quijote” de Ludwig Minkus, spectacolul de operă „Nabucco” de Giuseppe Verdi, baletul „Giselle” de Adolphe Charles Adam, precum și cea mai recentă producție a ONB „Norma” de Vincenzo Bellini, sunt propunerile ONB pentru patru seri printre acorduri muzicale și coregrafii de poveste.

Miercuri, 10 noiembrie, începând cu ora 18:30, va avea loc spectacolul de balet „Don Quijote” de Ludwig Minkus. Ritm, culoare, atmosfera plină de viață a unui orășel din Spania, personaje pitorești inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasă cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distribuții de excepție înseamnă împreună reprezentația din 10 noiembrie de pe scena Operei Naționale București.

Joi, 11 noiembrie, de la ora 18:30, va avea loc spectacolul cu opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Spectacolul este una dintre cele mai longevive creații din istoria Operei Naționale București. Pentru această producție, regretatul regizor Hero Lupescu, unul dintre cei mai apreciați creatori de spectacole din istoria teatrului liric românesc, obișnuit să lucreze cu ansambluri mari, a reușit să dea o personalitatea deosebită Corului, transformându-l într-un singur personaj, la fel cum era perceput rolul său în teatrul antic. Astfel, Corul sau vocea unui popor subjugat, execută simultan aceleași mișcări, ca o singură ființă, are aceleași aspirații și sentimente ca o personalitate distinctă.

Sâmbătă, 13 noiembrie, începând cu ora 18:30, publicul este așteptat la spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam. Spectacolul spune povestea de dragoste dintre Giselle şi prinţul Albert (care îi ascunde fetei identitatea sa), care trece dincolo de moarte. Primul act al baletului cuprinde aproape întreaga desfăşurare a firului narativ: secvenţele în care cei doi tineri îşi declară iubirea alternează cu momentele de dans şi veselie ale sătenilor întorşi de la cules sau cu scenele conflictuale dintre prinţul Albert şi pădurarul Hans. Cel de-al doilea act, o adevărată „bijuterie” coregrafică a baletului clasic, înfăţişează lumea fantastică a ielelor, creaturi supranaturale care întrupează sufletele fetelor moarte înainte de nuntă, ca şi Giselle.

Duminică, 14 noiembrie, ora 18:30, va avea loc reprezentația celei mai noi premiere a ONB, „Norma” de Vincenzo Bellini. Povestea de dragoste dintre Norma, marea preoteasă a templului druizilor, și Pollione, proconsul roman în Galia, prezintă consecințele unei iubiri mistuitoare, ce va prima în fața sentimentelor de datorie și demnitate.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.