Dorel Vișan, 80
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-80/

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (…) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vişan. Actorul născut la Tăuşeni, judeţul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

Un articol de |26 iunie 2017

Dorel Vișan a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie ”Ion Luca Caragiale” din București, în 1965.

După absolvire a fost angajat la Teatrul Național din Cluj-Napoca, unde a desfășurat o importantă activitate teatrală interpretând peste 40 de roluri în teatru, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner.

De asemenea, are o bogată filmografie, fiind distribuit în peste 50 de filme, producții românești și internaționale, între care: dorel vișan”Păcală” (1974) — filmul de debut al lui Dorel Vișan, ”Tănase Scatiu” (1976), ”Între oglinzi paralele” (1978), ”Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1979), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Năpasta” (1982), ”Pădureanca” (1987), ”Moromeții” (1987), ”Undeva în Est” (1991), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Senatorul melcilor” (1995), ”Occident” (2002), ”Inimă de țigan” sau ”Cocoșul decapitat” (2008).

În paralel cu activitatea sa artistică de pe scenă și din filme, a fost și director al Teatrului ”Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai”.

Societatea îi impune artistului să devină un instrument de divertisment, care nu mai vehiculează problemele fundamentale ale omului, ci nişte lucruri ce de multe ori creează confuzie şi superficialitate. – Dorel Vișan

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Doreș Vișan a debutat literar cu poezii, în 1995, publicând patru volume de versuri — ”De vorbă cu Domnul” (1997), ”Vremea cireșelor amare” (1998), ”Păcate…” (2000), ”Psalmi” (2003).

În februarie 2015, Dorel Vișan a primit, la Gala Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), premiul de excelență „pentru creații remarcabile în domeniul artei și cinematografiei”.

Foto: Dorel Vișan – facebook, Simion Buia

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.