Dorel Vișan, în rolul lui Orson Welles – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-in-rolul-lui-orson-welles-teatru-tv/

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monştri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul şi poetul Dorel Vişan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul şi actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

„Cum, îţi poţi păstra aşa o stare optimistă dacă spui că viaţa nu e altceva decât un  înşelător şi complicat proces care transformă puii de căţel pufoşi şi jucăuşi în jigodii oarbe şi  adolescenţii plini de vitalitate şi încredere în bătrâni decrepiţi cu ochii urduroşi?” „Visez”, a răspuns povestitorul. „Visezi?” „Da. Prin graţia divină seară de seară când închid ochii. Şi în visele mele se deschid orizonturi necuprinse cum nu există în această viaţă.”

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică.

Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă.

Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Despre Orson Welles

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și în celebrarea centenarului nașterii sale, casa de producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională, și demonstrând, astfel, forța acestui medium; filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor.

Cu toate acestea, planurile sale de a schimba fața televiziunii prin invenții ce precedau apariția You Tube-ului, au eșuat . Welles spunea ades: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat.”

După părerea lui Ben Walters: „deși faimos ca un mare actor, și în sens literal, și metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simțit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un spectacol de film sau de teatru,

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”  - luni, 14 decembrie, la TVR 2 , de la ora 20:10

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” – luni, 14 decembrie, de la ora 20:10

ci ca o formă de conversație, precum radio-ul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public și poveste.”

În această premieră de teatru TV, produsă anul de Casa de producție a TVR, lui Orson Welles îi dă viață actorul, regizor și poet Dorel Vișan.

AL DUMNEAVOASTRĂ, ORSON WELLES!

De Richard France

Adaptare tv: Cristian Grigore si Cezar Ghioca

Scenariul si regia: Cezar Ghioca

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci; Muzica originala : Liviu Elekeş; Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov; Montaj : Cristi Grosu si Alina Vana; Director de imagine: Peter Velciov; Producător: Cătălin Rebengiuc; Producător delegat: Dana Filip von Becker; Producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Al dumneavoastră, Orson Welles! – tvr.ro

07
/02
/14

Românii alocă în medie doar o oră şi jumătate pe lună pentru cultura: mersul la teatru şi cinema, ori vizitare galeriilor de artă, potrivit unui studiu al INS. Pentru citit, în schimb, aceştia alocă 13 minute pe zi , iar timpul dedicat lecturii scade odată cu vârsta.

07
/02
/14

Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti a inaugurat anul trecut sala de spectacole „teatrelli – theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la câţiva paşi de Piaţa Romană. Ziarul Metropolis vă oferă două invitaţii duble la o întâlnire cu Radu Beligan!

07
/02
/14

Patru viori, două viole şi două violoncele, altfel spus trei instrumente de coarde şi opt muzicieni cu o foarte frumoasă carieră internaţională, rezidenţi la Zürich sau la Bucureşti, şi-au dat întâlnire într-un singur eveniment, recitalul extraordinar Brahms/Enescu.

07
/02
/14

Prezentat în premieră mondială în deschiderea Berlinale 64, The Grand Budapest Hotel va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, miercuri, 12 martie.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

06
/02
/14

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 11 februarie, ora 19:00 și miercuri, 12 februarie, ora 19:00, premiera spectacolului „Faust Exhausted”. Evenimentul va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

06
/02
/14

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie's, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii - 212,7 milioane euro.

06
/02
/14

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști. Instituţia a organizat anul trecut 14 evenimente culturale la care a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști, la care au participat peste 80.000 de spectatori.

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.