Dorel Vișan, în rolul lui Orson Welles – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-in-rolul-lui-orson-welles-teatru-tv/

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monştri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul şi poetul Dorel Vişan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul şi actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

„Cum, îţi poţi păstra aşa o stare optimistă dacă spui că viaţa nu e altceva decât un  înşelător şi complicat proces care transformă puii de căţel pufoşi şi jucăuşi în jigodii oarbe şi  adolescenţii plini de vitalitate şi încredere în bătrâni decrepiţi cu ochii urduroşi?” „Visez”, a răspuns povestitorul. „Visezi?” „Da. Prin graţia divină seară de seară când închid ochii. Şi în visele mele se deschid orizonturi necuprinse cum nu există în această viaţă.”

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică.

Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă.

Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Despre Orson Welles

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și în celebrarea centenarului nașterii sale, casa de producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională, și demonstrând, astfel, forța acestui medium; filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor.

Cu toate acestea, planurile sale de a schimba fața televiziunii prin invenții ce precedau apariția You Tube-ului, au eșuat . Welles spunea ades: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat.”

După părerea lui Ben Walters: „deși faimos ca un mare actor, și în sens literal, și metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simțit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un spectacol de film sau de teatru,

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”  - luni, 14 decembrie, la TVR 2 , de la ora 20:10

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” – luni, 14 decembrie, de la ora 20:10

ci ca o formă de conversație, precum radio-ul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public și poveste.”

În această premieră de teatru TV, produsă anul de Casa de producție a TVR, lui Orson Welles îi dă viață actorul, regizor și poet Dorel Vișan.

AL DUMNEAVOASTRĂ, ORSON WELLES!

De Richard France

Adaptare tv: Cristian Grigore si Cezar Ghioca

Scenariul si regia: Cezar Ghioca

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci; Muzica originala : Liviu Elekeş; Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov; Montaj : Cristi Grosu si Alina Vana; Director de imagine: Peter Velciov; Producător: Cătălin Rebengiuc; Producător delegat: Dana Filip von Becker; Producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Al dumneavoastră, Orson Welles! – tvr.ro

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

19
/11
/14

O punere în scenă a unei piese de Brecht care rămâne fidelă poveștii și care totodată reușește să fie autentică și palpitantă pentru spectator este „Omul cel Bun din Seciuan" cu regia semnată de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra din București.

19
/11
/14

Am văzut cărţi nefericite. Multe. Uitate, necitite, abandonate, batjocorite, cărţile trăiesc o dramă dacă ajung în mâna sau în apropierea cui nu trebuie.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

18
/11
/14

Pe cât sunt de frecvente expozițiile de grup în lumea artistică, pe atât sunt de rare cele omogene ca valoare și concepție, căci un astfel de proiect necesită ca un grup de artiști capabili să-și pună laolaltă viziunile personale în subordinea unei idei comune, iar rezultatul să fie unitar și din punct de vedere al formei.