Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė prezintă „SUMMONING”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorota-gaweda-egle-kulbokaite-prezinta-summoning/

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric şi prin optica ecologistă în care umanul şi natura, umanul şi non-umanul se suprapun şi dialoghează, expoziţia explorează intersecţia dintre ezoterism şi ştiinţă, folclor şi tehnologie, feminism şi ecologie, precum şi istorie culturală şi ficţiune speculativă.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Prima expoziție în București a duo-ului Dorota Gawęda și Eglė Kulbokaitė pornește de la interesul artistelor pentru forme narative colaborative și alte procese de co-creație. Acestea se îmbină cu cercetarea lor actuală care se concentrează pe vrăjitorie ca semnificant transcultural și transistoric dincolo de limitele disciplinare, sociale, geografice și tradiționale. Expoziția reunește lucrarea video Mouthless (realizată în urma proiectelor lor sub numele Young Girl Reading Group) cu o serie de lucrări noi care extind subiectul în spațiul expozițional, trasând paralele între dezvoltarea istorică a sistemului monetar, defrișarea pădurilor occidentale și criza ecologică asociată expansiunii capitaliste în fostul bloc sovietic.

Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė
SUMMONING

Expoziție: 1 — 31 iulie 2021
Vernisaj: joi, 1 iulie / 5 — 9pm
Program de vizitare: marți — sâmbătă 3 — 7pm
Str. Șepcari nr. 16, București

Dorota Gawęda (n. 1986, Lublin, PL) și Eglė Kulbokaitė (n. 1987, Kaunas, LT) lucrează și locuiesc în Basel (CH) și activează ca duo artistic începând din 2013. Practica lor include performance, instalații, parfumuri, sculptură și video. Au făcut parte din expoziții internaționale în cadrul: Istituto Svizzero, Milano (2021); Kunstverein Leipzig (2021); Swiss Institute, New York(2020); Kunstverein Düsseldorf (2020 și 2016); Palaisde Tokyo, Paris (2018); 6th AthensBiennale (2018); Kunsthalle Basel (2017); ICA, Londra(2017); MOMA, Varșovia (2016); Berlin Biennale 9 (2016).

Expoziții solo la: Swimming Pool Projects, Sofia (2021); Lucas Hirsch Gallery, Düsseldorf (2021); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf(2020); Trafo Gallery, Budapesta(2020); Amanda Wilkinson Gallery, Londra (2020 și2018). Au participat, de asemenea, în rezidențe internaționale precum: Alserkal Arts Foundation,Dubai (UAE); La Becque, LaTour-de-Peilz (CH); Onassis AiR, Atena (GR); CapaceteResidency, Rio de Janeiro (BR); FuturaAiR, Praga (CZ). Gawęda și Kulbokaitė sunt nominalizatepentru Swiss Art Awards (2021) și Swiss Performance Prize (2021). Cele două sunt, de asemenea, fondatoarele YOUNG GIRL READING GROUP (2013—) și co-inițiatoarele arhivei grupului, găzduită de ARIEL, Copenhaga.

Expoziția Summoning face parte din Quote—Unquote, o platformă interdisciplinară și colaborativă de cercetare a mecanismelor, utilizărilor și efectelor discursivității publice și ale limbajului, prin practica artistică și intersecțiaacesteia cu domenii conexe. Platforma Quote—Unquote este concepută și dezvoltatăde asociația / colectivul curatorial Infinite Conversation— Dan Angelescu, Irina Radu,Cristina Vasilescu. Proiect cultural co-finanțat de Administrația FonduluiCultural Național, Swiss Arts Council ProHelvetia, Institutul Polonez din București Susținut de Consiliul lituanian pentru cultură.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.