Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė prezintă „SUMMONING”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorota-gaweda-egle-kulbokaite-prezinta-summoning/

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric şi prin optica ecologistă în care umanul şi natura, umanul şi non-umanul se suprapun şi dialoghează, expoziţia explorează intersecţia dintre ezoterism şi ştiinţă, folclor şi tehnologie, feminism şi ecologie, precum şi istorie culturală şi ficţiune speculativă.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Prima expoziție în București a duo-ului Dorota Gawęda și Eglė Kulbokaitė pornește de la interesul artistelor pentru forme narative colaborative și alte procese de co-creație. Acestea se îmbină cu cercetarea lor actuală care se concentrează pe vrăjitorie ca semnificant transcultural și transistoric dincolo de limitele disciplinare, sociale, geografice și tradiționale. Expoziția reunește lucrarea video Mouthless (realizată în urma proiectelor lor sub numele Young Girl Reading Group) cu o serie de lucrări noi care extind subiectul în spațiul expozițional, trasând paralele între dezvoltarea istorică a sistemului monetar, defrișarea pădurilor occidentale și criza ecologică asociată expansiunii capitaliste în fostul bloc sovietic.

Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė
SUMMONING

Expoziție: 1 — 31 iulie 2021
Vernisaj: joi, 1 iulie / 5 — 9pm
Program de vizitare: marți — sâmbătă 3 — 7pm
Str. Șepcari nr. 16, București

Dorota Gawęda (n. 1986, Lublin, PL) și Eglė Kulbokaitė (n. 1987, Kaunas, LT) lucrează și locuiesc în Basel (CH) și activează ca duo artistic începând din 2013. Practica lor include performance, instalații, parfumuri, sculptură și video. Au făcut parte din expoziții internaționale în cadrul: Istituto Svizzero, Milano (2021); Kunstverein Leipzig (2021); Swiss Institute, New York(2020); Kunstverein Düsseldorf (2020 și 2016); Palaisde Tokyo, Paris (2018); 6th AthensBiennale (2018); Kunsthalle Basel (2017); ICA, Londra(2017); MOMA, Varșovia (2016); Berlin Biennale 9 (2016).

Expoziții solo la: Swimming Pool Projects, Sofia (2021); Lucas Hirsch Gallery, Düsseldorf (2021); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf(2020); Trafo Gallery, Budapesta(2020); Amanda Wilkinson Gallery, Londra (2020 și2018). Au participat, de asemenea, în rezidențe internaționale precum: Alserkal Arts Foundation,Dubai (UAE); La Becque, LaTour-de-Peilz (CH); Onassis AiR, Atena (GR); CapaceteResidency, Rio de Janeiro (BR); FuturaAiR, Praga (CZ). Gawęda și Kulbokaitė sunt nominalizatepentru Swiss Art Awards (2021) și Swiss Performance Prize (2021). Cele două sunt, de asemenea, fondatoarele YOUNG GIRL READING GROUP (2013—) și co-inițiatoarele arhivei grupului, găzduită de ARIEL, Copenhaga.

Expoziția Summoning face parte din Quote—Unquote, o platformă interdisciplinară și colaborativă de cercetare a mecanismelor, utilizărilor și efectelor discursivității publice și ale limbajului, prin practica artistică și intersecțiaacesteia cu domenii conexe. Platforma Quote—Unquote este concepută și dezvoltatăde asociația / colectivul curatorial Infinite Conversation— Dan Angelescu, Irina Radu,Cristina Vasilescu. Proiect cultural co-finanțat de Administrația FonduluiCultural Național, Swiss Arts Council ProHelvetia, Institutul Polonez din București Susținut de Consiliul lituanian pentru cultură.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.