Două forme de autoportret și artă accesibilă pentru public, în aprilie, la Celula de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-forme-de-autoportret-si-arta-accesibila-pentru-public-in-aprilie-la-celula-de-arta/

Luna aprilie aduce în micuţa galerie neconvenţională Celula de Artă, din B-dul Carol nr. 53, două expoziţii ce explorează forme diferite de autoportret – perspectiva spre interiorul organic, prin culorile care capătă volum, din „Firul vieţii”, a Aureliei Chiru şi cea exterioară, alienată, detaşată din „Ghosts of my dreams”, a lui Alexandru Răduţă.

Un articol de Liliana Matei|11 aprilie 2022

În paralel, proiectul Art Machine, susținut de Celula de Artă și Carol 53, continuă strângerea de fonduri pentru refugiații din Ucraina, punând la dispoziție într-un format accesibil lucrări de la 16 artiști ucraineni, până pe 18 aprilie, la Cărturești Parklake.

Între 9 și 23 aprilie, Aurelia Chiru expune în Celula de Artă o serie de lucrări ce fac parte din proiectul personal demarat în 2018, Autoportret organic, care s-a dezvoltat din stilul figurativ ca o nevoie de a ieși din bidimensional. Ca urmare a experimentării cu acrilic prin crearea de forme sculpturale, volumetrice, artista a ajunsse folosească de obiect, film, instalație și performance pentru a putea transmite ceea ce își propune.

„Este un proces de sublimare survenit ca urmare a unui mecanism de protecție a psihicului prin transformarea tensiunii în creație, folosind un limbaj al simțurilor în care am încercat să comunic și să redau aspecte biografice prin asocieri de elemente și prin explorarea calităților senzoriale ale culorilor, formelor și materialelor, mesajul fiind scopul principal în ideea că acesta poate fi ascultat și înțeles.

Pentru mine arta este o platformă a emoției și a dialogului mental. Activitatea de cercetare și creație artistică înseamnă asimilarea etapelor ce au definit istoria artei și transmiterea emoției prin filtrul propriu al gândirii și al experimentării, provocare ce poate deschide calea către un limbaj propriu, sincer și care reflectă contextul creativ.

Scena artei trebuie să rămână un teritoriu prietenos al schimbului de emoție între artiști și spectatori, fără strategii care diminuează avântul creator și autenticitatea”, spune artista.

Aurelia Chiru este din București și a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, licență și master, secția Pictură, promoția 2020-2021.

Vernisajul expoziției a avut loc pe 9 aprilie, începând cu ora 18:00, în galeria din B-dul Carol nr. 53.

Iar de pe 23 aprilie și până pe 7 mai se va putea vedea expoziția artistului Alexandru Răduță, Ghosts of my dreams, ce propune o expresie a stării de alienare ce înglobează, de altfel, întreaga sa operă.

„Această stare este exprimată în două temperaturi: cald și rece. Personajele singulare în compoziție sunt o formă de autoportret. Redarea lor antropomorfă este un simbol al depersonalizării. Cadrul din jurul personajelor joacă rolul de fereastră, reprezentând trecerea între două lumi. Este vorba trecerea de la real la amorf, la vis. Unde visul este în fapt o metaforă a disocierii.”, povestește Alexandru.

Alexandru-Ștefan Răduță este un artist vizual stabilit în București. Opera sa se învârte în jurul tematicii alienării. Caracteristici stilistice includ: personaje antropomorfe, sintetizarea formelor, tensiune compozițională, atmosferă onirică. Medii de exprimare: pictură, colaj, artă digitală, desen, linogravură.

Până pe 18 aprilie, Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz, cu susținerea Celula de Artă și Carol 53 care au derulat în luna martie expoziția colectivă Bombe și Oameni. Artiști uniți împotriva războiului, pune la dispoziția publicului lucrări originale de la 16 artiști ucraineni. Acestea pot fi achiziționate de la automatul amplasat în București, în Cărturești Parklake iar încasările sunt direcționate integral pentru sprijinirea familiilor vulnerabile din Ucraina, pentru care Celula de Artă și Carol 53 strâng și expediază donații.

Artiști: Katia Didyk, Daria Polishchuk, Masha Foya, Oleg Bilyi, Velychev Ievgen, Anna Ivanenko, Natalia Lisova, Alevtina Kakhidze, Oksana Drachkovska, Oleksandr Grekhov, Olia Fedorova, Oleksandra Ruth, Max Moshkovsky, Mytrii Chkolnyi, Sasha Degtyarenko, Iryna Degtyarenko. Detalii, aici.

Proiectul Art Machine încurajează consumul sănătos de artă prin punerea în contact direct a artiștilor cu publicul larg. Art Machine creează o oportunitate unică de a achiziționa lucrări originale de artă, în același timp oferind expunere și susținere financiară artiștilor implicați în proces. Credem că arta trebuie să fie progresivă, dar în același timp personală și accesibilă.

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut ~70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Noutățile din Celula de artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.

Foto sus: Lucrare de Alexandru Răduță

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.