Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu, printre personalităţile decorate de Regele Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/draga-olteanu-matei-si-tamara-buciuceanu-printre-personalitatile-decorate-de-regele-mihai/

Actriţele Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu, interpretele Sofia Vicoveanca şi Maria Ciobanu, dar şi mitropolitul Clujului şi arhiepiscopul Nifon au fost decoraţi, joi seară, de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai I, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2014

La ceremonia organizată în Holul de Onoare al Castelului Peleş, cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I (pe 25 octombrie), principesa moştenitoare Margareta a decorat în numele tatălui său 14 personalităţi, dar şi o serie de instituţii.

Printre personalităţile care au fost decorate s-au aflat actriţele Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu şi Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, şi interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca şi Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

Regele Mihai împlineşte 93 de ani pe 25 octombrie

Ceremonia de la Castelul Peleş face parte dintr-o serie mai largă de evenimente organizate de Casa Regală cu ocazia aniversării Regelui Mihai, dar manifestările se vor desfăşura în absenţa acestuia.

Sâmbătă, chiar în ziua în care Regele Mihai va împlini vârsta de 93 de ani, la Ateneul Român va avea loc un concert de gală care va fi susţinut de Alexandra Dăriescu, prima pianistă română care a urcat pe scena Royal Albert Hall.

Alături de Alexandra Dăriescu, pe scena Ateneului Român, va urca, începând cu ora 18.00, Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare. Acest concert, ajuns la a şaptea ediţie, va fi unul caritabil, iar fondurile obţinute în urma evenimentului vor fi folosite pentru sprijinirea tinerilor artişti beneficiari ai programelor fundaţiei.

Cu această ocazie, în foaierul Ateneului Român, vor fi organizate standuri de carte regală care vor cuprinde titluri precum „Anul Regelui”, „Maşinile Regelui”, „Muzica Regelui”, „Jubileul Regelui” şi „Lumea Regelui” apărute, în decursul anilor, la Curtea Veche Publishing şi la Editura Polirom.

La concert vor lua parte principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.

Foto: Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu şi Regele Mihai – wikipedia, cinemagia

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

28
/09
/16

La fel ca şi aseară, astăzi, de la ora 18:00, la Teatrul Nottara vor avea loc repetiţii cu presa şi publicul la spectacolul Iarna de Jon Fosse (traducerea: Carmen Vioreanu), în regia lui Mihai Măniuţiu. Distribuţia este alcătuită din Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu.. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.