„Drumul spre celebritate” – tinere talente în concert la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/drumul-spre-celebritate-tinere-talente-in-concert-la-sala-radio/

Miercuri 26 martie 2014, de la ora 19, Sala Radio se va transforma din nou într-o rampă de lansare a tinerelor talente. Orchestra de Cameră Radio premiază laureaţii Concursului “Drumul spre celebritate“ de la Palatul Mogoşoaia, invitându-i să evolueze în posturi solistice.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 martie 2014

Miercuri 26 martie 2014, de la ora 19, Sala Radio se va transforma din nou într-o rampă de lansare a tinerelor talente.  Orchestra de Cameră Radio premiază laureaţii Concursului “Drumul spre celebritate“ de la Palatul Mogoşoaia, invitându-i să evolueze în posturi solistice.

De această dată, muzicienii remarcaţi în cadrul ediţiei a IV-a a competiţiei, caracterizate de un pronunţat caracter interactiv şi de cel mai numeros juriu – fiecare spectator având drept de vot – sunt: violonista Simina Croitoru, violoncelistul Horaţiu Luduşan şi fagotistul Mihai Boboiescu.

Acompaniaţi de Orchestra de Cameră Radio, condusă de Cristian Brâncuşi, cei trei vor interpreta opusuri concertante de: Raffaele D’Alessandro, Piotri Ilici Ceaikovski şi Johann Sebastian Bach, într-o seară muzicală de excepţie deschisă de Serenada pentru orchestră de coarde op. 20 de Edward Elgar.

Violoncelistul Horaţiu Luduşan (foto sus) s-a născut în 1993 la Cluj-Napoca, iar în prezent este student în anul al II-lea la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A obţinut până în prezent 18 premii naţionale, a fost solist al Filarmonicii Transilvania, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de: Marin Cazacu, Götz Teutsch, Umberto Clerici, Răzvan Suma, László Fenyö.

Violonista Simina Croitoru este studentă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, are 24 de ani şi 24 de distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale, majoritatea premii I. A concertat cu aproape toate filarmonicile ţării, iar numărul recitalurilor este impresionant. A cântat în Austria, Italia, Germania, Ungaria, Elveţia, Cehia.

Simina Croitoru

Fagotistul Mihai Boboiescu este din Bucureşti şi are 25 de ani. A obţinut premii la concursuri naţionale şi la Olimpiadele de muzică. În perioada 2005 – 2010 a colaborat cu diferite orchestre şi ansambluri camerale, dintre care amintim: Orchestra Naţionala de Tineret, Orchestra Inginerilor, Orchestra Medicilor, Orchestra „Tinerimea Română”.

Mihai Boboiescu

Prin concertul de miercuri 26 aprilie 2014 se îndeplineşte şi unul dintre ţelurile Concursului „Drumul spre celebritate”, organizat de Radio România Cultural, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi ExcesMusic, acela de a pune faţă în faţă tinerii muzicieni şi viitorii lor spectatori.

Concertul laureaţilor ediţiei a IV-a a Concursului “Drumul spre celebritate” va fi prezentat de iniţiatorul competiţiei – Sebastian Crăciun.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

09
/06
/17

Premieră absolută în România: Marilyn Mazur, Branford Marsalis, Kurt Elling și Stanley Jordan cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival. Bucharest Jazz Festival revine între 5 și 9 iulie cu o nouă serie de concerte live în Piața George Enescu. Cele mai originale și creative nume ale jazzului internațional și autohton provoacă publicul bucureștean să descopere universalitatea jazzului.

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.