Dublă explozie – formarea Universului vs. adolescenţii Cehoslovaciei
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-explozie-formarea-universului-vs-adolescentii-cehoslovaciei/

Pe 8 şi 9 aprilie, Centrul Ceh a pregătit două proiecţii: bătrânul şi îndrăgitul Documentary Mondays reîncepe cu filmul „Photon”, iar Fiction Tuesdays continuă cu a doua proiecţie din acest sezon, când veţi putea vedea filmul de debut al renumitului Miloš Forman.

Un articol de Liliana Matei|5 aprilie 2019

Documentary Mondays reîncepe, noul sezon reunind 3 documentare proiectate pentru prima dată în Romania şi încă două, cele mai apreciate şi vizitate documentare din cadrul ediţiiilor Documentary Mondays în 2018.

Pe 8 aprilie, de la ora 20:00, sunteţi aşteptaţi să vedeţi Photon, un documentar avangardist științifico(-fantastic) regizat de polonezul Normal Leto, care trasează circuitul unei călătorii ambițioase și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant, despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sunt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrând concepte științifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile. Norman Leto este scenaristul, regizorul, editorul și totodată directorul de animație pentru Photon, la care a lucrat timp de 5 ani și în cadrul căruia a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente ce crează o adevărată bijuterie cinematografică.

Marţi seara, de la ora 20:00, se intră în lumea adolescenţilor din Cehoslovacia anilor 60, prin ochii regizorului Miloš Forman. Black Peter este primul lui lungmetraj, cu care acesta a câştigat premiul cel mare la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, surclasându-i pe faimoşii regizori ai vremii Jean-Luc Godard (cu filmul Le mépris) şi Michelangelo Antonioni (cu Il deserto rosso).

Black Peter este un film emblematic al Noului val cehoslovac, care prezintă o viziune empatică asupra procesului de alienare a adolescenților cehi în contextul anilor ’60. Tânărul Petr începe să lucreze la un magazin cu autoservire, unde rolul său este de a supraveghea produsele și a prinde potențialii hoți. Petr își dă toată silința, dar nu excelează în această activitate. Acasă nu are o relație bună cu părinții – mama sa îl vede ca pe un copil, iar tatăl său, veșnic nemulțumit, își petrece timpul ținându-i prelegeri. Şi ca orice adolescent, el este îndrăgostit de o colegă, Asa, cu care își petrece duminicile la piscină.

Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă în tandem până la jumătatea lunii mai, intrarea la toate proiecţiile este liberă, iar berea din partea casei.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays, Fiction Tuesdays. Evenimente susţinute de de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

 

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.