Dublă inaugurare la Opera Comică pentru Copii
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-inaugurare-la-opera-comica-pentru-copii/

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 11, la Opera Comică pentru Copii are loc o dublă inaugurare: Salonul Mozart şi Stagiunea de Concerte Lecţie.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2015

Realizat în stil baroc, cu un număr de 130 de locuri și dotat cu un pian Kawai, Salonul Mozart va găzdui concertele camerale și pe cele lecție programate. Un nou tip de spectacol cu rol cultural și educativ deopotrivă, Concertele lecție sunt concepute astfel încât să-i familiarizeze pe tineri cu secretele lumii muzicale. Acestea le vor fi dezvăluite de către artiștii consacrați ai scenei românești, care, în cadrul unor recitaluri adaptate pentru copii, presărate cu explicații și istorisiri, își propun să-i apropie pe aceștia de studiul instrumentelor respective.

Concertul care deschide stagiunea va aduce în prim-plan pianul, prezentat de maeștrii Dan Dediu și Cristian Mihăilescu, urmând apoi concerte-lecție oferite de soprana Felicia Filip și soliștii Operei Comice pentru Copii (noiembrie) și de maestrul percuționist Alexandru Matei (decembrie). Pe parcursul acestei stagiuni vor avea loc 33 de astfel de evenimente.

Compozitor prolific, recunoscut la nivel mondial, Dan Dediu este directorul artistic al ansamblului Profil, iar în prezent ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Regizor de notorietate internaţională, Cristian Mihăilescu a primit toate premiile pentru regie existente în România, în 2014 fiind decorat cu Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Cavaler pentru promovarea culturii.

“Succesul pe care concertele lecție l-au avut în rândul publicului tânăr la prima ediție a Festivalului <<Hänsel și Gretel>>, anul trecut, ne-a determinat să le dedicăm un loc aparte în stagiunea curentă. Copiii învață prin joacă și cântec, iar contactul cu un instrument muzical le disciplinează gândirea. Atunci când au în față un profesionist, care le explică pe înțelesul lor noțiuni ce altfel ar putea părea complicate, apropierea de muzică devine firească.”, a declarat soprana Felicia Filip, managerul instituției.

După ce a prezentat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” opera “Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, Opera Comică pentru Copii pregătește anul acesta patru noi producții: “Mam’zelle Nitouche” (operetă, premiera în luna decembrie), “Poveste de Crăciun” (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie la Sala Polivalentă), “Viva la mamma” (musical, premiera în luna martie) şi “Jack și vrejul de fasole” (balet, premiera în luna aprilie). Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro – cu 48 de ore înainte de spectacol – și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) – în zilele în care sunt programate reprezentații, cu o oră înainte de începere – în limita locurilor disponibile.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu